Proti rumunskej vláde protestovali tisíce ľudí

Tisíce ľudí sa v sobotu zhromaždili v Bukurešti na protivládnom proteste, ktorý sa konal presne rok po tom, ako bezpečnostné sily násilne potlačili protikorupčnú demonštráciu.

11.08.2019 10:18
Rumunsko / protest / demonštrácia / Foto: ,
Protivládny protest v Bukurešti, 10. august 2019.
debata (5)

Podľa rumunskej agentúry Agerpres sa pred sídlom vlády zišlo odhadovaných 24 000 protes­tujúcich, ktorí mávali rumunskými vlajkami a kričali heslá ako „Zlodeji!“ či „Odstúpte!“.

„Krajina ide zlým smerom. Mladí ľudia nemajú budúcnosť. Chceme vládu, ktorá pracuje pre nás, nie pre svoje vlastné záujmy,“ povedal 19-ročný študent Bogdan Iliescu pre agentúru AFP.

Ďalšia demonštrantka, 60-ročná Lenuta Iancová, povedala, že prišla protestovať proti „každodennej nespravodlivosti“, ako je rozšírená politická korupcia a schátrané zdravotníctvo.

Obaja patrili k približne 80 000 ľuďom, ktorých na rovnakom mieste rumunskej metropoly na pokojnom zhromaždení 10. augusta 2018 rozohnali slzotvorným plynom, vodnými delami a obuškami. Viac ako 450 ľudí utrpelo zranenia a 700 podalo sťažnosti na bezpečnostné zložky. O rok neskôr je však vyšetrovanie policajných veliteľov uviaznuté, píše AFP.

Rumunský stredopravý prezident Klaus Iohannis, ktorý sa pravidelne dostáva do sporov so sociálnodemokra­tickou vládou premiérky Viorice Dancilaovej, označil vlaňajšie udalosti za „tragédiu“ a vyzval políciu, aby sa tentoraz neuchyľovala k použitiu sily.

Demonštranti si v sobotu tiež uctili pamiatku dvoch tínedžeriek, Alexandry a Luizy, ktorých vraždy šokovali krajinu a podnietili protesty v uliciach. Podozrivý z juhorumunského mesta Caracal sa priznal k únosom a zabitiu oboch dievčat.

Miestni predstavitelia sa stali terčom kritiky po správach, že jedno z dievčat vo veku 15 rokov trikrát telefonovalo na tiesňovú linku, polícia však reagovala príliš neskoro. V súvislosti s aférou prišli o funkcie viacerí činitelia vrátane šéfa polície Ioana Budu a ministra vnútra Nicolae Mogu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #protivládne protesty