Afganský prezident vyzval národ, aby sa rozhodoval bez cudzieho zasahovania

Afganský prezident Ašraf Ghaní vyzval v nedeľu národ, aby vzal svoj osud do vlastných rúk a rozhodoval sa bez cudzieho zasahovania. Informovala o tom agentúra AP.

11.08.2019 12:25
Afghanistan / prezident / Ašraf Ghaní / Foto: ,
Afganský prezident Ašraf Ghaní (uprostred) pri prejave počas moslimského sviatku obete íd al-adhá v meste Kábul, 11. augusta 2019.
debata (2)

Ghaní svoje posolstvo afganskému ľudu predniesol počas moslimského sviatku obete íd al-adhá, ako aj v čase keď Spojené štáty vedú v Katare mierové rokovania s militantným hnutím Taliban bez účasti afganskej vlády.

Ghaní tiež v nedeľu povedal, že afganské prezidentské voľby, ktoré sú naplánované na 28. septembra, sú životne dôležité, pretože po rokoch vojny dajú afganskému vodcovi silný mandát pri rozhodovaní o osude krajiny.

Mierová dohoda, o ktorej v Katare rokujú USA s Talibanom, by mala ukončiť už 18 rokov trvajúcu vojnu v Afganistane. Tá je najdlhšie trvajúcim konfliktom, aký kedy USA viedli v zahraničí. Dohoda by mala zaistiť stiahnutie 20 000 vojakov USA a NATO z Afganistanu a tiež poskytnúť záruky, že Afganistan sa opäť nestane bezpečným útočiskom pre teroristov, ktorí budú z jeho územia podnikať útoky v iných krajinách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #výzva #Ašraf Ghaní