Nórsko vyšetruje streľbu v mešite ako pokus o teroristický útok

Sobotňajšiu streľbu v mešite v blízkosti nórskeho hlavného mesta Oslo polícia vyšetruje ako možný teroristický útok. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii zástupca polície Rune Skjold. Pri incidente bol ľahko zranený jeden človek, ktorému sa podarilo strelca premôcť, napísala BBC.

11.08.2019 19:28
debata (5)

Pravdepodobného páchateľa polícia podľa tlačových agentúr tiež podozrieva, že zavraždil svoju nevlastnú sestru.

Polícia už v sobotu chytila páchateľa, podrobnosti o útoku však neoznámila. Predstaviteľ mešity nórskym médiám povedal, že útočníka premohli sami veriaci ešte pred príchodom polície. V čase útoku boli podľa neho v mešite iba tri osoby. „Vyšetrujeme to ako pokus o vykonanie teroristického činu,“ vyhlásil dnes Skjold.

Polícia o niekoľko hodín neskôr informovala, že v dome podozrivého našla mŕtvu ženu, ktorá bola príbuznou zadržaného muža. Neskôr spresnila, že išlo o sedemnásťročnú nevlastnú sestru predpokladaného útočníka z mešity, ktorého podozrieva z jej zabitia. Hovorca polície v Osle opísal podozrivého ako Nóra vo veku medzi 20 až 30 rokmi a dodal, že ho polícia poznala už pred incidentom. Podľa Skjolda šíril na internete extrémistický ob­sah.

Neoznačil ho však za osobu s „kriminálnym pozadím“. Zdá sa, že konal sám. Pri nočnom výsluchu odmietol vypovedať. Jeho obhajkyňa Unni Friesová agentúre AFP povedala len to, že bude potrebovať oveľa viac času, aby preštudovala spis a pohovorila si s klientom.

Podozrivý údajne pred útokom zanechal na internetovom fóre posolstvo zmieňujúce „vojnu rás“ a vyjadrujúce obdiv k páchateľovi marcového útoku na mešity na Novom Zélande s 51 obeťami na životoch. Doteraz sa však nepodarilo s istotou overiť pravosť tohto príspevku, ani s istotou určiť, kto bol jeho autorom, dodala AFP.

Mešita v Osle už skôr, v reakcii na streľbu v dvoch mešitách na Novom Zélande, zaviedla osobitné bezpečnostné opatrenia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #mešita #Oslo