Novým prezidentom Guatemaly bude konzervatívec Giammattei

Novým prezidentom stredoamerickej Guatemaly sa stane konzervatívny kandidát Alejandro Giammattei, ktorý v nedeľňajšom druhom kole volieb presvedčivo porazil svoju súperku, bývalú prvú dámu Sandru Torresovú. Oznámila to v pondelok ústredná volebná komisia.

12.08.2019 07:03
Prezident Guatemaly Alejandro Giammattei. Foto: ,
Alejandro Giammattei.
debata

Giammattei získal takmer 60 percent hlasov, zatiaľ čo bývalá prvá dáma a sociálnodemokra­tická kandidátka Torresová len 40 percent. Víťaz nahradí v úrade nepopulárneho dosluhujúceho prezidenta Jimmyho Moralesa, ktorý čelí podozreniam z korupcie.

„Cieľ sa naplnil,“ vyhlásil Giammattei a priznal, že od dojatia má „hrču v krku“, keďže o prezidentský úrad sa v minulosti neúspešne uchádzal trikrát.

Medzi voličmi však veľké nadšenie nevzbudzoval ani jeden z kandidátov. Volebná účasť bola podľa predbežných údajov nízka: k urnám prišlo len okolo 42 percent z ôsmich miliónov oprávnených voličov, uviedla agentúra AP. Podobne ako Giammattei sa aj Torresová o prezidentský úrad uchádzala už v minulosti a povesť ich oboch poznačili rôzne škandály.

Šesťdesiattri-ročný šéf konzervatívnej strany Vamos (Poďme) má povesť tvrdého odporcu zločinu, chce opäť zaviesť trest smrti, ostro sa stavia proti potratom, sobášom homosexuálov a podporuje rodinné hodnoty.

Guatemalčania budú od novej hlavy štátu požadovať aj tvrdé zákroky proti korupcii. Troch z posledných štyroch prezidentov krajiny totiž po odchode z úradu zatkli pre obvinenia z korupcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Guatemala #Alejandro Giammattei