Počet obetí tajfúnu Lekima stúpol na 44

Bilancia obetí tajfúnu Lekima, ktorý v sobotu zasiahol východné pobrežie Číny, sa zvýšila na 44. Ďalších 16 ľudí je nezvestných. Informovali o tom v pondelok čínske úrady.

12.08.2019 09:03 , aktualizované: 09:21
lekima, čína, tajfún, záplavy Foto: ,
Bilancia obetí tajfúnu Lekima sa zvýšila na 44.
debata

Tie v nedeľu uvádzali 33 mŕtvych. Tajfún v provincii Šan-tung viedol k evakuácii viac ako 180-tisíc ľudí. Tajfún poškodil podľa provinciálnych úradov len v Če-ťiangu vyše 173 000 hektárov plodín a 34 000 domov. Hospodárske škody odhadli na 14,57 miliardy jüanov (1,84 mld. eur), informovala štátna tlačová agentúra Sinchua.

Tlačová agentúra Sinchua v pondelok informovala, že piati ľudia prišli v provincii Šan-tung o život a sedem osôb zmizlo, keď sa tajfún presúval po východnom pobreží na sever. 39 mŕtvych tajfún zanechal v provincii Če-ťiang, kde je tiež deväť ľudí nezvestných. Jedna osoba zomrela v susednej provincii An-chuej.

K smrtonosnému zosuvu pôdy došlo približne 130 kilometrov severne od pobrežného mesta Wen-čou, keď sa zrútila prírodná hrádza v oblasti, kde napadalo 160 milimetrov zrážok za tri hodiny, vyplýva zo správy štátnej televízie CCTV. Do nedele podľa CCTV obnovili dodávky elektriny do časti postihnutých domov, pričom prevádzku obnovili aj na niektorých úsekoch železníc.

Provinciu Šan-tung aj v pondelok naďalej sužovali lejaky a záplavy, pričom tam pokračujú záchranné operácie. Silný vietor a dážď bičoval aj Šanghaj a záplavy zasiahli aj územia na severe krajiny.

Lekima je deviatym tajfúnom, ktorý tento rok zasiahol Čínu. Počas víkendu zoslabol na tropickú búrku, avšak v nasledujúcich dňoch by mohol priniesť silné zrážky na severe východného čínskeho pobrežia. Podľa agentúry Reuters sa očakávajú ďalšie komplikácie v doprave, najmä v leteckej.

debata chyba
Viac na túto tému: #tajfún #Lekima