Hovorca združenia tuniských homosexuálov sa v Paríži stal terčom útoku

Terčom útoku sa v noci na piatok v Paríži stal hovorca tuniského združenia, ktoré bojuje za rovnoprávnosť príslušníkov komunity LGBT v tejto severoafrickej krajine. Informoval o tom v nedeľu denník Le Parisien.

12.08.2019 12:08

Obeťou sa stal Nizál Bilarbí, ktorý bol v Tunisku v roku 2017 odsúdený za svoju homosexualitu a vo Francúzsku mu udelili politický azyl.

K útoku došlo v noci na piatok, keď sa Bilarbí vracal domov, do bytu v 14. parížskom obvode. Zaútočili naňho tri osoby. Obeť podala trestné oznámenie, v ktorom ako motív činu uviedla homofóbiu. Prípadom sa zaoberá parížska prokuratúra.

Louis-Georges Tin, zakladateľ Svetového dňa proti homofóbii a organizácie IDAHO, u ktorého Bilarbí býva, kým dostane iné ubytovanie, pre francúzske médiá uviedol, že jeden z útočníkov dokonca násilím otvoril dvere na vozidle hasičov, ktorí pri útoku zasahovali, a snažil sa na zranenú obeť zaútočiť znova a „doraziť ju“. Útočníka následne spacifikoval jeden z hasičov.

Podľa organizácie IDAHO-France, ktorá bojuje za práva homosexuálov vo Francúzsku, útočník pracuje v ochranke baru v štvrti La Bastille a už v minulosti sa dopustil násilností. Prezident IDAHO-France Alexandre Marcel preto žiada parížsku radnicu, aby pozastavila tomuto baru licenciu až dovtedy, kým jeho prevádzkovateľ „bude zamestnávať a finančne podporovať agresívnych homofóbov“.

V rámci združenia aš-Šams (Slnko), založeného v roku 2015, sa Bilarbí angažoval za zmiernenie trestných sankcií za homosexualitu v Tunisku.

Spoluzakladateľ tohto združenia Munír Baatúr minulý týždeň zverejnil svoju kandidatúru v tuniských prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 15. septembra. Toto oznámenie vyvolalo v Tunisku veľmi búrlivú diskusiu, a to aj v rámci komunity LGBT, ktorá vyslovila obavy, že jej Baatúrova kandidatúra uškodí, keďže sa na ňu upriami väčšia pozornosť.

V tuniskej spoločnosti panujú silné homofóbne nálady. Život komunity LGBT sa obmedzuje na ochranu jej príslušníkov pred trestným stíhaním. Podľa zákona sa pohlavný styk medzi dospelými osobami rovnakého pohlavia trestá až tromi rokmi väzenia.

chyba
Viac na túto tému: #útok #homosexuál