Monzúnové dažde v Indii usmrtili 184 ľudí, milión obyvateľov presunuli do táborov

Indické úrady presťahovali v posledných dňoch približne milión ľudí do núdzových táborov a počet obetí záplav spôsobených monzúnovými dažďami v krajine stúpol v pondelok na najmenej 184.

12.08.2019 15:21
India Foto: , ,
Následky monzúnových dažďov v Indii.
debata

Juhoindický zväzový štát Kérala, ktorý je turistickým rajom pre svoje pláže, dovolenkové strediská v zelených kopcoch a sieť lagún i jazier, je najhoršie postihnutým regiónom už druhý rok po sebe. Prírodný živel si minulý týždeň vynútil na tri dni aj zatvorenie medzinárodného letiska v tamojšom prímorskom meste Kóčin.

„Najmenej 76 ľudí zahynulo, 58 je nezvestných a ďalších 32 utrpelo zranenia,“ uviedol pre tlačovú agentúru AFP Pramod Kumar, policajný hovorca štátu Kérala. Do núdzových táborov bolo presťahovaných približne 288 000 ľudí z najhoršie zasiahnutých okresov tohto štátu ako Vajanád, Malappuram a Kóžikkót.

Najmenej 42 ľudí prišlo o život aj v susednom štáte Karnátaka, ktorý zažíva najhoršie záplavy za posledné roky. „Evakuovali sme vyše 580 000 ľudí,“ povedal vysokopostavený predstaviteľ vlády v Karnátake.

Mnoho diaľnic a hlavných ciest v postihnutých oblastiach je poškodených alebo ich stúpajúca voda odrezala od okolia. Do pátracích, záchranných a humanitárnych operácií boli nasadené miestne záchranné služby a vojaci pozemných, námorných a vzdušných síl.

Indické médiá informovali o 66 úmrtiach v západných štátoch Maháraštra a Gudžarát, pričom do núdzových táborov presťahovali desaťtisíce ľudí. Hoci sú monzúnové dažde kľúčové pre doplnenie zásob vody v suchom trpiacej Indii, každý rok pripravia o život po celej krajine stovky ľudí. Vlani postihli štát Kérala najhoršie záplavy za takmer storočie a zahynulo pri nich okolo 450 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #monzúnové dažde