Hakím: Západné ozbrojené sily zvyšujú napätie v Perzskom zálive

Prítomnosť západných ozbrojených síl v Perzskom zálive zvyšuje regionálne napätie. Vyhlásil to v pondelok iracký minister zahraničných vecí Muhammad Hakím.

12.08.2019 16:20
Muhammad Hakím Foto: ,
Iracký minister zahraničných vecí Muhammad Hakím
debata (8)

„Štáty Perzského zálivu vedia spoločne zaistiť bezpečnosť lodnej dopravy,“ uviedol na Twitteri. „Irak sa snaží znížiť napätie v našom regióne prostredníctvom pokojných rokovaní a prítomnosť západných síl v tomto regióne vystupňuje napätie,“ dodal Hakím podľa agentúry Reuters.

Spojené štáty sa snažia vytvoriť námornú misiu s cieľom garantovať slobodnú plavbu v Perzskom zálive. Británia súhlasila s účasťou na takejto misii, ale iné európske štáty, predovšetkým Nemecko, sú zdržanlivé pre obavy zo zatiahnutia do otvoreného konfliktu.

Perzský záliv: zápalková škatuľka pripravená vzbĺknuť?

V podobnom duchu sa v pondelok vyjadril i Hakímov iránsky rezortný kolega, Mohammad Džavád Zaríf. Ten obvinil v pondelok Spojené štáty a ich spojencov, že z oblasti Perzského zálivu robia „zápalkovú škatuľku pripravenú vzbĺknuť“. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hormuzský prieliv je „úzky a stal sa menej bezpečným, pretože tam zvyšujú svoju prítomnosť cudzie (vojenské) plavidlá“, povedal pre katarskú televíziu al-Džazíra iránsky minister zahraničných vecí.

„Z oblasti sa stala zápalková škatuľka pripravená vzbĺknuť, pretože Amerika a jej spojenci ju zaplavujú zbraňami,“ dodal Zaríf, ktorý sa v katarskej metropole Dauha stretol s katarským emirom Tamímom ibn Hamadom Sáním, aby mu podľa iránskych médií tlmočil toto posolstvo.

Napätie v Hormuzskom prielive vzrástlo po tom, ako Spojené štáty vlani odstúpili od jadrovej dohody z roku 2015 podpísanej medzi Teheránom a svetovými mocnosťami a po tom, ako Washington začal uplatňovať voči Iránu kampaň „maximálneho nátlaku“.

Keď v máji a júni výbuchy neznámeho pôvodu poškodili šesť ropných tankerov a Irán v júli zadržal tanker plávajúci pod britskou vlajkou, Spojené štáty spolu s Britániou spustili v Perzskom zálive námornú bezpečnostnú misiu, ktorej cieľom je ochrana obchodných lodí.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Irán #západ #Perzský záliv #Muhammad Hakím