Salvini nechce vládu, ale moc

Budú v Taliansku začiatkom októbra predčasné voľby? Šéf krajne pravicovej Ligy Matteo Salvini by ich chcel čo najskôr, keďže preferencie jeho strany stúpajú. Jeho predstava skorého prevzatia moci vyvolaním predčasných volieb sa však nemusí tak rýchlo naplniť. Salviniho koaličný partner Päťhviezdičkové hnutie, ktoré šéf krajnej pravice púšťa k vode, sa v parlamente teoreticky môže spojiť s opozičnou ľavicou.

12.08.2019 18:25
Matteo Salvini Foto: ,
Matteo Salvini pokračuje v predvolebnej kampani na talianskych plážach.
debata (13)

Liga požiadala o urýchlené zvolanie parlamentu, ktorý by vyslovil koaličnej vláde nedôveru. O tom, kedy sa bude týmto návrhom zaoberať parlament, rokovali včera zástupcovia všetkých parlamentných strán v Senáte. Salvini chcel, aby sa o páde vlády rozhodlo už dnes, opozícia sa prikláňala k hlasovaniu o nedôvere na budúci týždeň. Ak sa šéfovia strán na termíne nedohodnú, rozhodne o ňom plénum Senátu.

„Situácia je veľmi neistá,“ uviedol pre Pravdu analytik Daniele Albertazzi z Birminghamskej univerzity. „Jediný politický líder, ktorý má šancu presadiť voľby, je ten, ktorý má väčšinu v parlamente. Salvini je od toho veľmi, veľmi ďaleko, vo voľbách v roku 2018 získal 17 percent hlasov. Aj keď odvtedy sa podľa prieskumov preferencie jeho strany zdvojnásobili,“ pripomenul Albertazzi.

Talianska ústava dáva v takýchto situáciách kľúčovú úlohu prezidentovi. Ten po vyslovení nedôvery vláde rozhodne, či vypíše predčasné voľby, alebo vymenuje dočasnú vládu. Prezident Sergio Mattarella sa k vládnej kríze zatiaľ nevyjadruje. „Všetko závisí od toho, čo urobia iné strany. Teoreticky je možné, že sa pokúsia dosiahnuť dohodu, prinajmenšom krátkodobú, a voľby budú na jar,“ dodal Albertazzi.

Predčasné voľby bláznovstvom?

Salviniho plán stať sa čo najskôr premiérom môže prekaziť, resp. oddialiť dohoda medzi Päťhviezdičkovým hnutím a ľavicovou Demokratickou stranou. Bývalý šéf ľavice a taliansky expremiér Matteo Renzi cez víkend vyhlásil, že ísť k voľbám v čase, keď sa má pripravovať rozpočet na budúci rok, by bolo šialenstvo.

„Voľby teraz by boli bláznovstvom,“ povedal Renzi pre Corriere della Sera. Vyzval zároveň na vytvorenie dočasnej vlády s podporou širokého politického spektra. Tá by podľa neho mohla dotiahnuť aj reformu volebného systému – zníženie počtu poslancov a senátorov.

Ľavica vlani po voľbách koalíciu s populistickým hnutím odmietla a prešla do opozície. Aj teraz šéf Demokratickej strany Nicola Zingaretti predstavu spolupráce s populistami odmieta. Lenže spolupráca Päťhviezdičkového hnutia a Demokratickej strany môže byť podľa nemenovaného zdroja portálu Politico „jediným spôsobom, ako zabrániť tomu, aby Taliansko malo v západnej Európe prvú krajne pravicovú vládu od druhej svetovej vojny“.

Šéf ľavice však upozorňuje, že takáto spolupráca môže byť sebadeštruktívna. „Hrozba, ktorú reprezentuje Salvini pre liberálnu demokraciu, je mi jasná. Ale podporovať slabú a chaotickú schému môže o niekoľko týždňov viesť k väčším problémom,“ povedal Zingaretti.

Líder Päťhviezdičkového hnutia Luigi Di Maio zatiaľ označil vládnu krízu za nebezpečnú. „Salvini zaplatí vysokú cenu za to, že Talianov zradil,“ napísal na Facebooku Di Maio.

Kampaň pokračuje, nové spojenectvá na obzore?

Samotný Salvini medzitým pokračuje vo svojej neoficiálnej predvolebnej kampani. Keďže Taliani teraz dovolenkujú, zjavuje sa hlavne na plážach a snaží sa vystupovať ako „muž ľudu“. „Palácové intrigy, technokratická alebo dočasná vláda nezastavia Talianov, ktorí chcú silnú vládu,“ napísal na sociálnych sieťach.

Jeho náhly krok využiť rastúcu popularitu a potopiť vládu po 14 mesiacoch jej úradovania sa však podľa reakcií na sociálnych sieťach nestretol s veľkým pochopením u niektorých jeho stúpencov.

Šéf krajnej pravice a zároveň minister vnútra zatiaľ zdôrazňuje, že tí, čo chcú zabrániť voľbám, sa boja talianskeho ľudu. „Čím skôr budeme hlasovať, tým skôr sa Taliansko pohne. Kto sa bojí volieb?“ zopakoval aj včera vetu, ktorú používa niekoľko dní.

Salvini sa tiež snaží získať nových spojencov. Podľa vlastných slov plánuje stretnutie s expremiérom Silviom Berlusconim, ktorý vedie stranu Forza Italia, a s vedením extrémne pravicovej strany Bratia Talianska.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Matteo Salvini #predčasné voľby v Taliansku