Húsíovia dronmi zaútočili na letisko v Saudskej Arábii

Jemenskí šiitskí povstalci - tzv. húsíovia - spustili v utorok útoky dronmi na letisko v meste Abhá v juhozápadnej časti Saudskej Arábie neďaleko štátnych hraníc s Jemenom. Na Twitteri o tom informovala s povstalcami spriaznená televízia al-Masíra.

13.08.2019 12:26
dron / Jemen / Saudská Arábia / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Médiá Saudskoarabského kráľovstva o zmienenom útoku bezprostredne neinformovali a nateraz sa k nemu nevyjadrili ani oficiálni predstavitelia Rijádu, píše agentúra Reuters.

Húsíovia, ovládajúci hlavné mesto Jemenu Saná a väčšinu zo zaľudnených oblastí tejto krajiny, zintenzívnil v ostatných mesiacoch útoky proti cieľom v Saudskej Arábii. Saudskoarabská koalícia, ktorá po boku vojsk oficiálne uznávanej vlády bojuje proti húsíom, po nich zintenzívnila útoky na armádne objekty patriace tejto vzbúreneckej islamistickej skupine, predovšetkým v okolí hlavného mesta Saná.

Útoky komplikujú mierové úsilie pod vedením Organizácie Spojených národov. Saudskoarabská koalícia sa do vojny v Jemene, ktorá pripravila o život už desaťtisíce ľudí a ďalšie milióny vyhnala z domovov, zapojila v roku 2015. Konflikt navyše uviedol krajinu na pokraj hladomoru. V uplynulom týždni sa začali boje o prístavné mesto Aden, ležiace v juhozápadnom Jemene.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Jemen #Saudská Arábia #dron #huthiovia