Zelenskyj zjednodušil vydávanie ukrajinských pasov Rusom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal pokyn k zjednodušeniu procedúry priznania ukrajinského občianstva Rusom prenasledovaných za politické presvedčenie. Príkaz vláde k vypracovaniu príslušného zákona bol dnes zverejnený na prezidentskom webe. Zelenskyj tak reaguje na aprílové rozhodnutie Moskvy ponúknuť v zjednodušenom procese ruské občianstvo obyvateľom donbaského regiónu.

13.08.2019 12:38
Ukrajina / pas / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (52)

Rusi, ktorí kvôli politickému prenasledovaniu získajú ukrajinské občianstvo, sa musia vzdať ruského občianstva, vyplýva z rozhodnutia ukrajinského prezidenta. Opatrenie sa bude týkať aj cudzincov a osôb bez štátnej príslušnosti, ktoré „sa podieľali na zaistení ukrajinskej národnej bezpečnosti a obrany“. Podľa agentúry Unian ide o osoby, ktoré sa zapojili do boja proti separatistom alebo inak bránili ruskej agresii na východe Ukrajiny.

Putin na konci apríla podpísal dekrét, ponúkajúci ruské občianstvo obyvateľom Donbasu, žijúcim na území ovládanom proruskými separatistami. Podľa prezidenta išlo o „výlučne humánne“ opatrenie. Neskôr Kremeľ rozšíril ponuku ruského občianstva pre všetkých obyvateľov prevažne ruskojazyčného Donbasu, časť ktorého kontroluje aj Kyjev. Podľa ruských médií o ruský pas požiadalo už približne 10 000 ukrajinských štátnych príslušníkov.

Kyjev kritizoval Putinovo rozhodnutie ako pokračovanie ruskej agresie a označil ho za ďalšie porušenie noriem medzinárodného práva. Ukrajina pohrozila, že bude odoberať dôchodky a sociálne dávky obyvateľom Donbasu, ktorí získajú ruské občianstvo. Európska únia dala najavo, že ruské pasy vydané ľuďom z ukrajinských regiónov ovládaných separatistami nemieni uznávať.

Zelenskyj už v júli naznačil, že ponúkne Rusom ukrajinské občianstvo. „Poskytneme ukrajinské občianstvo zástupcom všetkých národov, ktoré trpia autoritárskymi a korupčnými režimami. V prvom rade Rusom, ktorí dnes trpia asi najviac,“ poznamenal ukrajinský prezident.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #pasy #Volodymyr Zelenskyj #ukrajinské občianstvo