Ticho ako po Černobyli. Biely dom ho prerušil

Šéf Bieleho domu zjavne vie o jadrovom incidente na ruskom polygóne viac, ako Kremeľ oznámil svojim občanom. Kým Moskva ako kedysi po černobyľskej havárii opatrne dávkuje informáciu o tajomnom výbuchu na vojenskej strelnici v Archangeľskej oblasti, pri ktorej minulý štvrtok zahynulo prinajmenšom päť ľudí a úroveň radiácie mnohonásobne poskočila, Donald Trump oznámil, že išlo o neúspešný test rakety s jadrovým pohonom.

13.08.2019 15:32 , aktualizované: 14.08.2019 09:31
Trump - missile Foto:
Donald Trump reagoval na incident na severe Ruska z minulého týždňa, keď pri skúške armádnej rakety 9M730 Burevestnik zahynulo niekoľko ľudí.
debata (75)

„Spojené štáty mnohé zistili po výbuchu rakety v Rusku,“ napísal americký prezident na twitteri. Explózia podľa neho nastala pri manipulácii s novou raketou 9M730 Burevestnik (Búrkozvest), ktorú NATO označuje ako SSC-X-9 Skyfall. „My máme podobné, ale vyspelejšie technológie. Výbuch rakety Skyfall vyvolal obavy ľudí z (kvality) ovzdušia v okolí základne a ďaleko od nej. To nie je dobré!“ komentoval nevydarený test Trump.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov včera odporučil novinárom, aby sa pri hodnotení udalosti viac opierali o informácie ruských úradov než prezidenta Trumpa. O nešťastí však žiadne nové detaily neprezradil.

O Burevestniku ruská verejnosť stále nevie oveľa viac, než čo o ňom vlani krátko pred prezidentskými voľbami zvestoval sám Putin. Do prednesu výročnej správy o stave krajiny vtedy pomocou videoprojekcie šéf Kremľa zaradil názornú demonštráciu možností nových ruských zbraní, vďaka ktorým sa podľa neho skončili nezdarom snahy Západu narušiť rovnováhu strategických síl. Putin uprostred nadšeného aplauzu ohlásil, že Rusko na sklonku roka 2017 úspešne otestovalo novú strelu na jadrový pohon s neobmedzeným doletom a neodhadnuteľnou dráhou letu. "Žiadne systémy protiraketovej obrany pre ňu nepredstavujú prekážku,“ pochválil sa novou superzbraňou, akou podľa neho žiadna iná krajina nedisponuje a vyzval Rusov, aby pre ňu vymysleli názov. Z verejnej ankety napokon vzišiel víťazne Burevestnik.

Peskovovi sa včera nepáčilo ani tvrdenie Trumpa, že Američania vyvinuli podobné a ešte vyspelejšie technológie. „Ruský vývoj v tejto oblasti výrazne predstihol úroveń, akú sa podarilo dosiahnuť iným krajinám a je dostatočne unikátny,“ vyhlásil hovorca Kremľa; pripustil však, že „bolo by čudné“, ak by sa USA tiež nezaoberali podobným vývojom.

Rakety na jadrový pohon testovali za studenej vojny pred zhruba polstoročím Spojené štáty i Sovietsky zväz. Skúšky však zastavili, keď sa ukázalo, že zbrane sú nestabilné a nebezpečné pre životné prostredie. „Hlavným dôvodom prerušenia testov bolo, že z reaktora s cieľom zmenšiť jeho rozmery a hmotnosť by bolo potrebné odstrániť všetku radiačnú ochranu,“ napísal na portáli Openmedia vojenský analytik Alexandr Goľc. „To by znamenalo, že raketa by rádioaktívne zamorila obrovské priestory, nad ktorými by preletela. Je však možné, že vďaka moderným keramickým materálom sa novú ruskú raketu podarilo zabezpečiť potrebnou ochranou,“ dodal Goľc.

Záväzok mlčanlivosti

Správy ruských médií naznačovali, že nové rakety Burevestnik ruská armáda najskôr testovala na polárnom súostroví Nová Zem a na strelnici Kapustin Jar na juhu Ruska. Až potom prototypy previezla do lokality Nienoksa, asi 40-kilometrov od dvestotisícového Severodvinska, kde pred šiestimi dňami nastal výbuch.

Ruský meteorologický úrad včera potvrdil, že v Severodvinsku hladina radiácie po explózii krátkodobo vzrástla až 16-násobne. Ministerstvo obrany pritom pôvodne uviedlo, že radiácia zostala v rámci normálu. Úrady však včera znova zdôraznili, že obyvatelia Severodvinsku nie sú vystavení žiadnemu ohrozeniu. V Dvinskom zálive Bieleho mora, kde od havárie operuje plavidlo Serebrianka určené na zber tekutého rádioaktívneho odpadu, zostáva až do polovice septembra platný zákaz kúpania sa a rybolovu. Úrady tiež odporučili obyvateľom obce Nionoks, aby zajtra opustili svoje domovy. Z dediny ich odvezie evakuačný vlak, čo podľa radnice súvisí s rutinnými prácami na vojenskom polygóne.

Portál Newsru včera informoval, že v oblastnej nemocnici v Archangeľsku, kde sa liečili zranení po výbuchu, zapečatili všetko, čoho sa dotkli, a lekári museli podpísať záväzok mlčanlivosti. Po troch zranených, ktorých už koncom minulého týždňa previezli na liečenie do Moskvy, včera do špecializovaného zariadenia v hlavnom meste odišla na vyšetrenie aj skupina desiatich zdravotníkov, ktorá sa o pacientov z Nionoksu starala.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #raketa #Donald Trump