Českí experti: Za júnovým kyberútokom na ministerstvo stála cudzia mocnosť

Za júnovým kybernetickým útokom na ministerstvo zahraničných vecí stojí podľa Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) cudzia štátna moc. Informoval o tom v utorok spravodajský server Novinky.cz.

13.08.2019 16:12
Kyberútok / počítač / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Úrad to oznámil členom senátneho výboru pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť. Výbor vyzval vládu ČR, aby incidenty ako tento brala s najvyššou vážnosťou a posilnila kybernetickú bezpečnosť, a to nielen v tých úradoch, ktoré sa už stali terčom útokov.

Kabinet by mal podľa expertov prijať aj opatrenia, aby podobným útokom zabránil. Server Deníka N s odvolaním sa na zdroje oboznámené s vyšetrovaním v pondelok uviedol, že za najnovším útokom na počítače českej diplomacie má stáť ruská vojenská rozviedka GRU.

Podľa výročných správ českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) z rokov 2016 a 2017 stáli ruské bezpečnostné služby minimálne za jedným z dvoch útokov na elektronickú poštu ministerstva.

„Vyzývame vládu, aby konečne začala kybernetickú bezpečnosť našich úradov zodpovedne riešiť,“ napísal na Twitteri senátor Pavel Fischer.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #kyberútok