Stíhačka NATO sa nebezpečne priblížila k lietadlu ruského ministra obrany

Stíhacie lietadlo Severoatlantickej aliancie sa nad neutrálnymi vodami Baltského mora pokúsilo priblížiť k lietadlu, na palube ktorého sa nachádzal ruský minister obrany Sergej Šojgu. Z paluby ruského lietadla to v utorok napísal spravodajca agentúry TASS. Stroj NATO podľa neho odohnalo ruské stíhacie lietadlo Su-27.

13.08.2019 16:27 , aktualizované: 18:11
Sojgu - F-16 Foto:
Stíhacie lietadlo NATO sa nad neutrálnymi vodami Baltského mora pokúsilo priblížiť k lietadlu, na palube ktorého sa nachádzal ruský minister obrany Sergej Šojgu.
debata (226)

Minister Šojgu bol vo vládnom lietadle, sprevádzanom dvoma lietadlami Su-27, na ceste z Kaliningradu na západe Ruska do Moskvy. V Kaliningrade sa Šojgu zúčastnil na slávnostnom položení kameňa pre budúcu pobočku Námornej akadémie Nachimova. Prítomný bol aj na súťaži námorných útokov vo vojenskom výcvikom stredisku Chmelevka.

Pri ceste naspäť do Moskvy nad neutrálnymi vodami Baltského mora sa k lietadlu ruského ministra obrany podľa spravodajcu ruskej agentúry pokúsilo priblížiť stíhacie lietadlo NATO typu F-18 španielskych vzdušných síl.

Jeden zo sprievodných ruských strojov lietadlu NATO nedovolil, aby sa k lietadlu ruského ministra obrany priblížilo. „Ruskí piloti ho vytlačili,“ konštatoval spravodajca agentúry TASS. Lietadlo Su-27 bolo podľa agentúry Interfax súčasťou letky ruskej baltickej flotily.

Vzdušné kolízie medzi lietadlami Severoatlantickej aliancie a Ruska v medzinárodnom vzdušnom priestore nie sú výnimočné. Avšak incident so zapojením ruského vládneho lietadla je neobvyklý. Pobaltské krajiny NATO vlastné armádne letectvo nemajú, dohľad nad ich vzdušným priestorom striedavo vykonávajú lietadlá partnerských aliančných krajín.

226 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Sergej Šojgu #stíhačka F-16