Čína podľa Trumpa presúva vojská k Hongkongu

Čína presúva svoje vojská k Hongkongu. V utorok to napísal na Twitter americký prezident Donald Trump. Neuviedol k tejto informácii žiadne ďalšie podrobnosti, prezradil len, že čerpá z údajov amerických tajných služieb. Pravda je, že o možnosti útoku čínskej armády na Hongkong už dlhšie špekulujú médiá a analytici, keďže stúpenci hongkonskej prodemokratickej opozície už desať týždňov neprestávajú s masovými demonštráciami proti politike šéfky hongkonskej pročínskej administratívy Carrie Lamovej.

13.08.2019 18:26 , aktualizované: 22:05
Hong Kong / Protesty / Foto: ,
Protestujúci v Hongkongu ochromili prevádzku miestneho medzinárodného letiska.
debata (12)

Pravidelne proti nim zasahuje polícia slzným plynom a Peking im opakovane posielal nepriame varovania, že môže prísť zásah aj priamo z Číny. „Správanie sa niektorých radikálnych demonštrantov sa dotklo samotnej hranice princípu ‚jedna krajina, dva systémy‘ a nebude tolerované,“ vyhlásil napríklad už pred troma týždňami hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

Demonštranti pôvodne protestovali proti chystanému zákonu o vydávaní ľudí podozrivých z trestnej činnosti z Hongkongu do Číny, no neskôr sa zoznam ich požiadaviek rozšíril. Zákon, ktorý už hongkonská pročínska administratíva medzičasom stiahla, by podľa demonštrantov umožnil, aby čínski komunisti stíhali každého obyvateľa Hongkongu, ktorý nesúhlasí s politikou Číny.

Hongkong prešiel na základe medzinárodných dohôd v roku 1997 spod britskej správy pod správu Číny. Do roku 2047 má podľa týchto zmlúv fungovať na princípe „jedna krajina, dva systémy“, čo by mu malo v tomto časovom rámci zaručovať slobodu v otázkach politického systému a spravovania spoločnosti. Čína však podľa hongkonského prodemokratického politického tábora túto dohodu porušuje a už teraz vnucuje Hongkongu svoje predstavy o jeho fungovaní.

Polícia zasahovala na letisku v Hongkongu, demonštranti zadržal policajta

Polícia v Hongkongu uskutočnila v utorok dva pokusy vytlačiť z príletovej haly tamojšieho letiska približne 5 000 ľudí, ktorí sa tam zhromaždili a narušili prevádzku jedného z najrušnejších letísk na svete. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Prvý pokus polície demonštranti odrazili a policajtov vytlačili. Druhý zásah uskutočnila jednotka policajných ťažkoodencov, ktorí pred letiskovou halou viacerých demonštrantov s použitím donucovacích prostriedkov vrátane korenistého spreja zadržali. Zásah, ktorý sa odohral najmä pred halou, bol však prerušený a policajti letisko opustili. Demonštranti sa vstupy do haly pokúsili zatarasiť vozíkmi na batožinu.

Naopak, demonštrantom sa v letiskovej hale údajne podarilo identifikovať policajta v civile, ktorého zadržali a zviazali mu ruky. Následne ho podrobili improvizovanému výsluchu a prehľadali mu osobné veci.

Hongkonské letisko zrušilo v pondelok neodbavené lety po tom, ako sa tam v príletových halách zišlo vyše 5 000 protestu­júcich.

V utorok ráno letisko oznámilo, že plne obnovuje svoju prevádzku. Väčšina z protestujúcich odišla krátko po polnoci a v utorok ráno sa tam nachádzalo zhruba 50 demonštrantov. Popoludní sa však aktivisti znova vrátili do priestorov letiska na základe výzvy, aby sa zapojili do ďalšieho protestu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty v Hongkongu