Ruská vláda vyčlenila financie na hasenie požiarov na Sibíri a Ďalekom východe

Na hasenie rozsiahlych požiarov na ruskej Sibíri a na Ďalekom východe vyčlenila ruská vláda zo svojho rezervného fondu sumu vo výške šesť miliárd rubľov (81 miliónov eur).

13.08.2019 21:10
debata (16)

Financie boli pridelené Federálnej agentúre lesného hospodárstva (Rosleschoz), ministerstvu obrany a rezortu pre mimoriadne situácie.

Stav núdze spôsobený lesnými požiarmi v súčasnosti platí v Irkutskej oblasti, Jakutsku a v Krasnojarskom kraji, ako aj v troch okresoch Buriatska.

Podľa ochranárskej organizácie Avialesoochrana v súčasnosti požiar vyčíňa na asi troch miliónoch hektároch, z čoho 1,9 milión hektárov sa nachádza v Jakutsku.

Na zhruba 2,7 milióna hektároch úrady povolili požiare nehasiť, keďže náklady na hasenie by prekročili predpokladané ško­dy.

Od začiatku tohto roka v krajine horeli lesné požiare na takmer 15 miliónoch hektároch, čo sa blíži k rekordu za rok 2012, keď lesné požiare v Rusku vyčíňali na ploche 18,1 milióna hektárov.

Podľa agentúry TASS sa v utorok hasili horiace porasty na ploche 266.000 hektárov. Okrem spomínaných oblastí horia lesné porasty aj na Čukotke, Kamčatke a autonómnom Jamalsko-neneckom okruhu. Hasiči bojujú proti ohňu aj v rezerváciách, najmä v Irkutskej oblasti.

V ťažko prístupných a odľahlých oblastiach registrovali v utorok 301 lesných požiarov, pričom celková zasiahnutá plocha presiahla 2,7 milióna hektárov. Hasenie týchto požiarov bolo zastavené, pretože ohniská neohrozujú hospodárske objekty a ľudské sídla a náklady na ich likvidáciu podľa ruskej služby leteckej ochrany lesov (Avialesoochrana) prevyšujú predpokladané ško­dy.

Okrem toho, že v Irkutskej oblasti, Jakutsku, Krasnojarskom kraji a v troch okresoch Buriatska platí stav núdze, v 42 regiónoch Ruskej federácie platí osobitný režim protipožiarnej ochrany.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sibír #lesné požiare