Pakistan sa obrátil na BR OSN kvôli krokom Indie v Kašmíre

Pakistan v utorok vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby sa zišla kvôli nedávnemu rozhodnutiu Indie odobrať zvláštny status štátov Džammú a Kašmír. Informovala o tom agentúra Reuters. Obyvateľom indickej časti Kašmír podľa agentúry AP po deväť dní trvajúcom zákaze vychádzania dochádzajú potraviny a ďalšie základné potreby.

13.08.2019 23:49
debata (4)

„Pakistan nebude podnecovať konflikt. Ale India by si nemala pliesť našu zdržanlivosť so slabosťou,“ napísal šéf pakistanskej diplomacie Šáh Mahmúd Kureší v liste Bezpečnostnej rade (BR). Minulý týždeň získal pre svoj návrh podporu Číny, ktorá je v BR stálym členom. Indiu Kureší obvinil z toho, že jej kroky ohľadom Kašmíru smerujú ku „genocíde“.

Krokom Dillí z 5. augusta prišiel región okrem iného o výsadu schvaľovať vlastné zákony a povoľovať občanom z iných častí Indie vlastníctvo pôdy.

Od odobratia zvláštneho statusu platí takmer úplný zákaz vychádzania, obchody sú až na výnimky zatvorené, oblasť je odrezaná od internetu a indickí vojaci a zátarasy sú v kašmírskom údolí doslova všadeprítomné. Indický premiér Narendra Modi vyhlásil, že bezpečnostné opatrenia sa budú uvoľňovať postupne.

Kašmír je v prevažne hinduistickej Indii jediným územím, kde tvoria väčšinu moslimovia. Na tento región si robí nárok Dillí aj Islamabád, obe krajiny majú pod kontrolou len časť územia. Povstalci od roku 1989 bojujú proti indickej vláde a požadujú vznik samostatného štátu, alebo zjednotenie Kašmíru pod pakistanskou vládou. Konflikt si už vyžiadal takmer 70 000 obetí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #India #kašmír