Eskalácia rétoriky: Chán varoval Indiu v otázke Kašmíra

Pakistanský premiér Imrán Chán varoval v stredu Indiu, že jeho krajina je pripravená odpovedať na akúkoľvek indickú agresiu v Kašmíre, pričom zdôraznil, že je načase dať Naí Dillí príučku. Informovala o tom agentúra AFP.

14.08.2019 11:53 , aktualizované: 15:16
Imrán Chán / Kašmír / Foto:
Imrán Chán varoval v stredu Indiu, že jeho krajina je pripravená odpovedať na akúkoľvek indickú agresiu v Kašmíre.
debata (7)

„Pakistanská armáda disponuje overenými informáciami, že plánujú (India) urobiť niečo v pakistanskom Kašmíre, avšak my sme schopní a pripravení dať tvrdú odpoveď,“ vyhlásil Chán počas televízneho príhovoru z mesta Muzaffarabád – centra pakistanskej časti Kašmíru.

„Rozhodli sme sa, že v prípade, ak sa India dopustí akéhokoľvek narušenia, budeme bojovať až do konca. Nastal čas, dať vám (Indii) príučku,“ dodal premiér.

Ako pripomína agentúra AFP, ide o značnú eskaláciu rétoriky oproti minulému týždňu, keď predstavitelia pakistanskej vlády uviedli, že „vylučujú vojenské riešenie“ vzniknutého konfliktu.

Pakistanský premiér v stredu zároveň adresoval obyvateľom indickej časti Kašmíru uistenie, že podporuje ich právo na sebaurčenie. Chán to vyhlásil pred výročným príhovorom pri príležitosti stredajšieho pakistanského Dňa nezávislosti, keď zároveň ostro odsúdil rozhodnutie Indie z 5. augusta, ktorým bola zrušená autonómia prevažne moslimského štátu Džammú a Kašmír.

Islamabad už v súvislosti so zrušením autonómie indického štátu Džammú a Kašmír vyzval na bezodkladné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) s poukazom na to, že predmetné rozhodnutie Naí Dillí je hrozbou pre medzinárodný mier a môže viesť k etnickým čistkám a genocíde. Poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz ako šéf diplomacie predsedníckej krajiny BR OSN už avizoval, že členovia Rady budú o tejto otázke diskutovať.

Pakistanský prezident Árif Alví, počas osláv Dňa nezávislosti v Islamabade na margo vzniknutej situácie vyhlásil, že jeho krajina „Kašmírčanov neopustí“.

Historické územie Kašmíru je rozdelené prevažne medzi Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celý tento himalájsky región. V indickom štáte Džammú a Kašmír, obývanom prevažne moslimami, prebieha od roku 1989 ozbrojené povstanie proti indickej vláde.

Najmenšiu časť historického Kašmíru s názvom – Aksai Čin – ovláda napriek indickým nárokom Peking. Pakistan čínsku zvrchovanosť nad touto oblasťou uznáva.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #kašmír #Imran Chán