Údajný strelec z Christchurchu poslal list z väzenskej cely

Predstavitelia Nového Zélandu priznali, že urobili veľkú chybu, keď dovolili Brentonovi Tarrantovi, obvinenému zo zabitia 51 ľudí v dvoch mešitách v meste Christchurch, poslať z väzenskej cely rukou písaný list.

14.08.2019 11:53
New Zealand Mosque Shooting Foto: ,
Novozélandská polícia zasahujúca v mešitách po streľbe v meste Christchurch.
debata (7)

Šesťstranový list od Tarranta bol tento týždeň zverejnený na webovej stránke 4chan, ktorá je smutne známa ako miesto, kde belošskí rasisti predstavujú svoje názory.

Tento incident sa stal v citlivom čase, pretože ďalší údajní masoví vrahovia, napríklad z texaského mesta El Paso a Nórska, citovali Tarranta ako svoju inšpiráciu.

List sa na webe objavil napísaný ceruzkou do malého poznámkového bloku a bol adresovaný „Alanovi“ v Rusku. Väčšina listu pôsobí neškodne a obsah sa týka jednomesačného pobytu, ktorý Tarrant podľa svojich slov absolvoval v Rusku v roku 2015. Ale list takisto varoval, že sa blíži „obrovský konflikt“.

Útoky v novozélandskom Christchurchi sa odohrali 15. marca a obvinený je z nich 28-ročný pravicový extrémista, Austrálčan Tarrant, ktorý v mešitách Al Noor a Linwood zastrelil 51 ľudí a ďalšie desiatky zranil. Muž teraz čaká na súdny proces na samotke vo väznici v novozélandskom meste Auckland.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok Christchurch