Merkelová: Nemecko bude vždy vítať rozmiestnenie amerických vojakov na svojom území

Nemecko bude vždy vítať rozmiestnenie amerických vojakov na svojom území, existujú na to dobré dôvody. Na tlačovej konferencii v Berlíne to dnes povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na hrozbu Spojených štátov, že premiestni časť svojich vojakov z Nemecka napríklad do Poľska, ak Nemecko nebude rýchlejšie zvyšovať svoje výdavky na obranu.

14.08.2019 15:54
Angela Merkelová / Nemecko / Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (83)

„Verím, že kto sa pozrie na nemeckú situáciu, vidí, že sme dosiahli podstatné zlepšenie v našej armáde,“ povedala šéfka nemeckej vlády s tým, že obranný rozpočet len tento rok stúpol o 12 percent. Aj tak sa ale pohybuje len okolo 1,35 percenta hrubého domáceho produktu, teda ďaleko za dvojpercentným cieľom, ku ktorému majú smerovať členské krajiny Severoatlantickej aliancie.

Aj preto americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell minulý týždeň Berlínu pohrozil, že USA premiestni časť zo svojich viac ako 50 000 vojakov a civilných síl v Nemecku do inej krajiny. O tom, že by to mohlo byť Poľsko, hovoril už skôr americký prezident Donald Trump, ktorý nemecké výdavky na obranu často tvrdo kritizuje.

Merkelová dnes vyjadrila presvedčenie, že miesta, kde sú v Nemecku rozmiestnení americkí vojaci, sú dobré i pre nich. Očakáva, že sa o záležitosti povedú „veľmi priateľské“ rozhovory. „Amerických vojakov tu budeme aj naďalej srdečne vítať a sú aj dobré dôvody pre ich rozmiestnenie v Nemecku,“ podotkla.

Nemecko je európskou krajinou, v ktorej majú Spojené štáty najviac vojakov. Celkovo je ich 35 000, ďalších 17 000 sú americkí civilisti v službách armády. Prevádzka amerických základní zaisťuje prácu i desaťtisícom Nemcov.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Angela Merkelová #Americká armáda