Voľby sa odkladajú. Salvini sa (zatiaľ) prerátal

Z pláže si odskočil do parlamentu, kde taliansky vicepremiér, minister vnútra a šéf krajne pravicovej Ligy Matteo Salvini zistil, že jeho moc má hranice. Nie je stále jasné, kedy sa populistický politik dočká predčasných volieb. Salvini ich už niekoľko dní oznamuje, ale nie je v jeho moci, aby ich dosiahol.

14.08.2019 18:46
Taliansko /  Matteo Salvini / Foto: ,
Minister vnútra a šéf krajne pravicovej Ligy Matteo Salvini
debata (4)

"Prerátal sa. Potom si uvedomil, že urobil chybu a týmto krokom sa to snaží napraviť,“ citoval spravodajský portál Politico Europe vysokopostaveného predstaviteľa Ligy, ktorý si neželal byť menovaný. Zdroj hovoril o tom, že Salvini podporil ústavnú zmenu, o ktorej už dlhšie hovorí súčasná vláda, ktorú tvoria Liga a populistické Päťhviezdičkové hnutie. Podľa nej by sa mal počet zákonodarcov v Poslaneckej snemovni znížiť zo 630 na 400 a v Senáte z 315 na 200. Presadenie reformy však predĺži život kabinetu, ktorý chcel Salvini ukončiť.

Šéf Ligy prišiel s myšlienkou predčasných volieb počas dovolenkového obdobia parlamentu. Samotný Salvini ohlasoval politické zámery priamo z pláže. Ligu by podľa prieskumov verejnej mienky v tejto chvíli podporilo 36 až 39 percent voličov.

Salvinimu neublížili ani kontakty predstaviteľov jeho strany s Ruskom, kde sa vraj snažili získať peniaze na kampaň. Vicepremér boduje za tvrdý prístup k migrácii, ktorý však naráža aj na odpor značnej časti verejnosti. Šéf Ligy často kritizuje Európsku úniu, hoci pred niekoľkými dňami vyhlásil, že sa nesnaží, aby krajina opustila eurozónu. Spojenie s nacionalistami zo strany Bratia Talianska a konzervatívcami z Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho by mohlo Salvinimu vyniesť volebný výsledok viac ako 50 percent.

No parlamentná spolupráca Päťhviezdičkového hnutia s centristicko-ľavicovou Demokratickou stranou pribrzdila snahy Ligy dosiahnuť predčasné voľby. Senát v stredu odhlasoval, že taliansky premiér Giuseppe Conte vystúpi v zákonodarnom zbore 20. augusta a bude sa rozhodovať o vyslovení nedôvery vláde.

Liga chcela rýchlejší postup, ale Salvini sa zatiaľ neodhodlal ani na to, aby z kabinetu stiahol svojich ministrov. Podľa predstaviteľov krajnej pravice je teraz najmä dôležité zabrániť zblíženiu sa Päťhviezdičkového hnutia a Demokratickej strany, aj keby to malo znamenať, že súčasný kabinet bude vládnuť ďalej. Voľby sa konali v Taliansku len vlani a v riadnom termíne sú naplánované až na rok 2023.

Expert na taliansku politiku Davide Vampa z Astonovej univerzity tvrdí, že je veľmi náročné predpovedať, ako sa politická kríza v krajine vyvinie. Nevylučuje však ani scenár technokratickej vlády Päťhviezdičkového hnutia a Demokratickej strany.

"Prieskumy ukazujú, že Salvini by voľby ľahko vyhral. Predčasné hlasovanie nechcú tí, čo si myslia, že keby nebola Liga vo vláde, tak by sa dostala do izolácie a bola by slabšia. Keď však zoberieme do úvahy zhoršujúci sa stav talianskej ekonomiky, tak sa v skutočnosti môže stať, že Salvini by bol ešte populárnejší, keby z opozície mohol útočiť na vládu. Jeho triumf by sa len oddialil,“ uviedol pre Pravdu Vampa.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Politika #Matteo Salvini #predčasné voľby v Taliansku