Vo Švédsku zadržali v súvislosti s nedávnou explóziou jedného muža

Švédska polícia zadržala 22 ročného Švéda, ktorý je podozrivý v súvislosti s nedávnou explóziou pri budove daňového úradu v Kodani. Hlavný inšpektor kodanskej polície Jörgen Bergen Skov novinárom povedal, že podozrivý bol zadržaný v utorok. Po ďalšom podozrivom, 23-ročnom Švédovi, sa ďalej pátra a bol vydaný medzinárodný zatykač, informujú tlačové agentúry.

14.08.2019 19:19
debata (2)

Skov tiež uviedol, že v noci na dnes vykonala polícia v susednom Švédsku razie na niekoľkých miestach. Zabavila pri nich okrem iného automobil, ktorý bol podľa všetkého pri trestnom čine využitý.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová dnes oznámila, že jej vláda zvažuje posilnenie kontrol na hraniciach so Švédskom. „Pozrieme sa na možnosti lepšej a múdrejšej ochrany našej hranice so Švédskom,“ povedala novinárom na tlačovej konferencii.

„Nemôžeme tu mať situáciu, keď môžete cestovať zo Švédska do Dánska a uprostred nášho hlavného mesta umiestniť dynamit,“ povedala Frederiksenová a dodala, že o posilnení hraničných kontrol už hovorila so svojím švédskym náprotivkom Stefanom Löfvenom.

Explózia sa pred vchodom do daňového úradu v dánskej metropole ozvala minulý týždeň v utorok večer. Budova utrpela značné škody, jeden človek bol ľahko zranený.

O štyri dni neskôr ďalšia explózia v Kodani poškodila policajnú stanicu, pri tomto incidente nebol nikto zranený. Podľa vyjadrenia šéfinšpektora Skova polícia zatiaľ obe udalosti nespája, aj keď pri nich boli použité priemyselné trhaviny.

Premiérka Frederiksenová poznamenala, že pri oboch explóziách sa ako zázrakom nikomu nestalo nič vážne. Incidenty boli podľa nej namierené proti dánskym úradom a dánskej spoločnosti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #Švédsko #explózia