Kanadský premiér Trudeau neprípustne pomáhal stavebnej firme, tvrdí etický komisár

Kanadský premiér Justin Trudeau vyvíjal neprípustný nátlak na vládnych činiteľov, aby zabránili vyšetrovaniu veľkej stavebnej firmy. Podľa tlačových agentúr to dnes uviedol nezávislý etický komisár, ktorý skúma činnosť vládnych politikov. Trudeauova vláda sa kvôli afére potýka s problémami už od začiatku roka a podľa kanadských médií môžu premiérovi liberáli pocítiť úbytok voličov pri októbrových parlamentných voľbách.

14.08.2019 22:39
Justin Trudeau Foto: ,
Kanadský premiér Justin Trudeau.
debata (6)

Trudeau sa podľa komisára Maria Diona pokúšal presvedčiť ministerku spravodlivosti a generálnu prokurátorku Jody Wilsonovou-Raybouldovú, aby zabránila prípadnému súdnemu potrestaniu firmy SNC-Lavalin Group, ktorú úrady vyšetrovali pre podozrenie z úplatkov pri získavaní zákaziek v Líbyi. Dion dnes konštatoval, že premiérovo konanie bolo v rozpore s ústavným princípom nezávislosti prokuratúry. Trudeau a jeho ľudia sa podľa komisára pokúšali zdiskreditovať rozhodnutie prokurátora, že firma by mala čeliť súdnemu procesu.

Niekdajšia ministerka Wilsonová-Raybouldová kvôli tlaku vo februári opustila vládu a vyhlásila, že sa na ňu v prospech firmy snažil pôsobiť medzi inými aj premiér. Aféra viedla aj k odchodu ďalšej ministerky či premiérovho hlavného poradcu.

Trudeau trvá na tom, že všetky rozhovory, ktoré s bývalou ministerkou spravodlivosti viedol, boli v rámci zákona. Obával sa vraj, že ak by firma išla na súd, boli by v ohrození tisíce pracovných miest.

Opozícia kvôli prípadu opakovane vyzvala premiéra na odstúpenie. Jej líder Andrew Scheer dnes na závery Komisárovej správy reagoval slovami, že Trudeauovo etické pochybenie je neodpustiteľné.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Justin Trudeau