Obyvatelia Nového Zélandu doteraz odovzdali vyše 12 000 strelných zbraní

Päť mesiacov po masakre v dvoch mešitách v meste Christchurch, ktorá si vyžiadala 51 mŕtvych a desiatky zranených, Novozélanďania na viac ako 100 na tento účel určených akciách odovzdali doteraz vyše 12 183 strelných zbraní. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu políciu.

16.08.2019 12:16
Nový Zéland / Army shop / Christchurch / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

„Postoj majiteľov strelných zbraní voči tomuto procesu bol pozoruhodný. Skutočne sa do neho zapojili – a policajti, ktorí zbrane vykupovali, počuli od nich pozitívnu odozvu,“ uviedol zástupca komisára Mike Clement.

Možnosť získať naspäť 25–95 percent kúpnej ceny sa vzťahuje na majiteľov zbraní, ktorí ich získali legálnym spôsobom. Na ich vrátenie majú čas do 20. decembra. Držitelia nelegálne nadobudnutých zbraní môžu zase využiť amnestiu, pokiaľ sa prihlásia na polícii.

Na tento účel doteraz vláda vyplatila 22,4 milióna novozélandských dolárov (približne 13,62 milióna eur) z celkovo vyčlenených 168 miliónov novozélandských dolárov (približne 102 miliónov eur).

Novozélandský parlament schválil zákaz predaja a držby väčšiny poloautomatických zbraní, niektorých brokovníc a určitých veľkokapacitných zásobníkov necelý mesiac po útoku, ku ktorému došlo v Christchurchi 15 marca. Austrálsky pravicový extrémista, ktorý je obvinený zo spáchania tohto činu, použil rôzne strelné zbrane vrátane poloautomatických.

Novozélandská Rada legálnych držiteľov strelných zbraní (COLFO) začiatkom tohto týždňa požiadala svojich členov, aby zakázané strelné zbrane neodovzdali, kým vláda neoznámi lepšie kompenzácie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #strelné zbrane