VIDEO: Po lane prešla v Prahe nad Vltavou

Povrazolezkyňa Tatiana-Mosio Bongongaová (35) sa pohybuje na lane od svojich ôsmich rokov. Prechod cez Vltavu bez viditeľného istenia jej trval približne 40 minút. Cesta zo Starého mesta na Letnú bola zatiaľ najdlhšou v jej kariére.

17.08.2019 10:00
debata
VIDEO: Pozrite si, čo stvárala akrobatka na lane vo výške 35 metrov nad hladinou Vltavy v Prahe. Video: ČTK.
Video

Lano bolo natiahnuté na žeriave pri právnickej fakulte a končilo na svahu Letenských sadov. Francúzka akrobatka sa niekoľkokrát na lane tenkom iba 16 milimetrov posadila, na lano si ľahla alebo urobila kotrmelec.

Svojím výkonom otvorila 16. ročník medzinárodného festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Akrobatka počas svojho pohybu po lane používala balančnú tyč, ktorá je dlhá štyri metre a váži 12 kilogramov.

Hodinu pred začiatkom akcie výdatne pršalo, ale potom Prahu zalialo slnko. Povrazolezkyňu najviac obmedzuje vietor. Podľa sily vetra technici lano napínali, čím mali vyrovnávať jeho prípadne výkyvy. „Nie je pre mňa dôležité, v akej výške idem, nebezpečnejšie pre mňa je, keď sa lano hýbe,“ povedala Mosio Bongongaová a doplnila, že pri podobných výkonoch ako bol v Prahe sa vraj nepadá, spadne pri tréningu, keď si skúša niečo, čo ešte nevie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #lano #cirkus #akrobacia #lanová dráha