Kimove rakety dali bodku za dialógom so Soulom

Deň po tom, čo juhokórejský prezident načrtol víziu zjednotenia rozdeleného polostrova do roku 2045, prišla zo severu studená sprcha. Najskôr Pchjongjang oznámil, že končí s rozhovormi so Soulom a vzápätí režim diktátora Kim Čong-una svoj demarš "okolkoval" vypálením dvoch rakiet krátkeho doletu do Japonského mora.

16.08.2019 18:24
Južná Kórea / Severná Kórea / Kim Čong-un / Foto: ,
Ľudia v Soule sledujú televízne správy o tom, že Severná Kórea pod dohľadom Kim Čong-una vykonala nové raketové testy.
debata (13)

Strely, ktoré Severná Kórea v piatok ráno odpálila zo svojho východného pobrežia, podľa juhokórejského generálneho štábu dosiahli až 30-kilometrovú výšku a po prekonaní 230 kilometrov dopadli do vôd medzi Kórejským polostrovom a Japonskom.

„Urobíme maximum pre zaistenie bezpečnosti ľudí, a to aj tesnou spoluprácou so Spojenými štátmi,“ vyhlásil po najnovších testoch japonský premiér Šinzó Abe. Na mimoriadnom zasadaní sa zišla aj juhokórejská rada národnej bezpečnosti. Vyzvala Severnú Kóreu, aby prestala podnikať kroky, ktoré by mohli vystupňovať vojenské napätie na Kórejskom polostrove.

Odpálenie rakiet má byť zjavne ďalším varovaným signálom nevôle Pchjongjangu nad spoločným juhokórejsko-americkým vojenským cvičením, ktoré sa začalo minulý týždeň.

Severokórejský Výbor pre mierové znovuzjednotenie krátko pred testom rakiet vo vyhlásení ostro kritizoval štvrtkovú výzvu juhokórejského prezidenta Mun Če-ina na zintenzívnenie medzikórejskej spolupráce a dialógu. Výboru podľa severokórejskej agentúry KCNA konštatoval, že vzhľadom na pokračujúce vojenské cvičenie „namierené proti Kórejskej ľudovodemokratickej republike“ Pchjongjang „sa už s juhokórejskými úradmi nemá o čom baviť“.

Juhokórejského prezidenta vyhlásenie označilo za „nehanebného farizeja“. „Južná Kórea pokračuje v spoločných vojenských manévroch a on pritom hovorí o mierovej ekonomike alebo mierovom režime,“ konštatoval výbor pre znovuzjednotenie a dodal: „Pýtame sa, aký je jeho myšlienkový pochod, keď spomína rozhovory medzi Severom a Juhom a pritom sa zahráva s vojnovými scenármi, ktoré plánujú zničiť väčšinu našej armády v priebehu deväťdesiatich dní?“

Prezident Mun vo štvrtok v prejave k výročiu oslobodenia Kórejského polostrova na konci druhej svetovej vojny vyzval na zjednotenie krajiny do storočnice konca japonskej okupácie. Za kľúčový míľnik označil denuklearizáciu Kórejského polostrova, pričom varoval Pchjongjang, aby ho pokračujúcimi testami rakiet neodďaľoval.

Pchjongjang už dávnejšie naznačoval, že rokovať mieni iba s Washingtonom, a nie so Soulom a že medzikórejský dialóg sa neobnoví, kým sa Južná Kórea „vierohodne neospravedlní za nepriateľské vojenské manévre s USA“.

Dnešný severokórejský raketový test bol v poradí šiesty za posledné tri týždne. Ten predchádzajúci sa uskutočnil minulú sobotu, keď Pchjongjang vypálil dve rakety s doletom približne 450 kilometrov. Japonské ministerstvo obrany varovalo, že severokórejské raketové skúšky zrejme budú pokračovať po celý čas trvania americko-juhokórejského vojenského cvičenia, čiže až do konca tohto mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Južná Kórea