USA majú v Mexiku po vyše roku opäť veľvyslanca

Nový veľvyslanec USA v Mexiku Christopher Landau pricestoval v piatok do hlavného mesta krajiny, aby sa ujal funkcie, ktorá bola viac ako jeden rok neobsadená. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

16.08.2019 20:58
debata

Landau nahradí Robertu Jacobsonovú, ktorá odstúpila v máji 2018. USA a Mexiko sú susediace krajiny a kľúčoví obchodní partneri, Landau však nastupuje počas napätej situácie poznačenej zhoršenými bilaterálnymi vzťahmi v dôsledku migrácie a obchodných sporov, píše AP.

Jacobsonovú za veľvyslankyňu USA v Mexiku menoval v roku 2016 vtedajší americký prezident Barack Obama. Zohrala tiež pozitívnu úlohu pri zlepšovaní vzťahov medzi Spojenými štátmi a Kubou.

K odstúpeniu Jacobsonovej došlo v čase, keď sa americko-mexické vzťahy zhoršili po tom, čo americký prezident Donald Trump prisľúbil postaviť na hraniciach medzi oboma krajinami múr s tým, že jeho výstavbu má zaplatiť Mexiko.

Landau získal titul doktora práv na Harvardovej univerzite a neskôr pôsobil ako právnik. Trump navrhol Landaua za veľvyslanca v marci tohto roka a Senát amerického Kongresu prezidentovu nomináciu schválil 1. augusta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA