Letecký útok na severozápade Sýrie si vyžiadal 15 obetí z radov civilistov

Nálety sýrskych a ruských lietadiel si v piatok v provincii Idlib vyžiadali 15 obetí na životoch z radov civilistov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

16.08.2019 22:50
debata (27)

Štyri deti boli medzi 13 obeťami ruského leteckého útoku na tábor pre vysídlené osoby v južnej časti provincie Idlib, uviedlo SOHR. Ďalšie dve deti zahynuli pri náletoch v iných častiach tejto oblasti, ktorú ovláda aliancia radikálnych islamistických skupín Haját Tahrír aš-Šám (HTS, Výbor za oslobodenie Levanty).

Boje v provincii Idlib si v piatok vyžiadali 13 obetí na strane sýrskych vládnych jednotiek a 18 mŕtvych na strane džihádistov z HTS a ich spojencov.

Vládnym jednotkám sa za uplynulý týždeň podarilo postúpiť k južnému okraju provincie, kde chcú získať pod kontrolu mesto Chán Šajchún, cez ktoré prechádza dôležitá diaľnica spájajúca hlavné mesto Damask s mestom Aleppo ležiacim na severe Sýrie.

HTS od januára kontroluje väčšinu provincie Idlib, ako aj časti susedných provincií Lázikíja, Hamá a Aleppo.

Časti provincií Aleppo, Hamá a Idlib by mali byť ochránené pred mohutnou ofenzívou vládnych síl nárazníkovou zónou dohodu o nej podpísali Rusko a Turecko vlani v septembri. Táto dohoda však v praxi nikdy nebola plne implementovaná, pretože džihádisti sa odmietli stiahnuť z oblasti, ktorá mala byť demilitarizova­nou zónou.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #nálet #Idlib