Pri požiari hotela v Odese zahynulo deväť ľudí

Ukrajinské orgány zadržali majiteľa hotela v meste Odesa, v ktorom si požiar v noci na sobotu vyžiadal podľa aktualizovaných oficiálnych údajov deväť obetí na životoch. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

17.08.2019 09:45 , aktualizované: 18.08.2019 13:19
ukrajina, hotel tokyo star, požiar, Odesa Foto: ,
Hotel Tokio Star v ukrajinskej Odese, v ktorom vypukol v sobotu 17.8.2019 požiar.
debata (26)

Majiteľ hotela Tokio Star predtým vo videu povedal, že prevezme zodpovednosť za tragédiu. Podnikateľ podľa úradov v júli neumožnil, aby systém protipožiarnej ochrany v budove hotela, niekdajšom depe električiek, prešiel pravidelnou kontrolou.

Požiar vypukol zo zatiaľ neznámych príčin v sobotu (17.8.) o 1.34 h miestneho času (0.34 h SELČ). Bojovalo s ním 65 hasičov s 13 vozidlami, ktorí ho uhasili okolo 4.30 h a utrpelo pri ňom zranenia ďalších desať osôb. Hasičom sa ho poradilo uhasiť za asi tri hodiny. Časti hotela, z ktorého uniklo do bezpečia viac než 100 hostí, úplne vyhoreli, ukazujú zverejnené zábery.

Štátna pohotovostná služba Ukrajiny uviedla, že požiar horel na poschodí hotela na ploche celkovo asi 1 000 štvorcových metrov, informovala agentúra Ukrinform.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij po tragickom nočnom požiari v hoteli v sobotu vyhlásil, že sa „osobne uistí“, či boli zodpovedné osoby potrestané „v súlade s právnymi normami“. Prezident Zelenskij vo vyhlásení na svojej stránke na Facebooku okrem iného napísal, že štyria zo zranených sa nachádzajú v kritickom stave.

Polícia začala vyšetrovanie pre možný trestný čin porušenia protipožiarnych predpisov a príčiny požiaru už stanovuje. „Túto noc sme stratili osem životov,“ napísal Zelenskyj v sobotu na Facebooku. „A nespôsobila to vojna ani ostreľovanie. Stalo sa to pre trestuhodné zanedbanie povinností, zanedbanie základných bezpečnostných noriem a ľahostajnosť voči ľudským životom,“ zdôraznil prezident. Zelenskyj dodal, že sa „osobne uistí“, či zodpovedné osoby budú potrestané „v súlade s právnymi normami“.

Odesa je prístav na pobreží Čierneho mora, 475 kilometrov južne od ukrajinskej metropoly Kyjev. Prímorské mesto láka v lete mnoho dovolenkárov.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Ukrajina #Odesa #Volodymyr Zelenskyj