Izraelská armáda reagovala náletmi na palestínsky raketový útok z Gazy

Izraelské vojenské lietadlá zasiahli v noci na sobotu najmenej tri ciele v pásme Gazy. Reagovali tak na odpálenie rakety na južný Izrael Palestínčanmi z Gazy, informovala agentúra AFP.

17.08.2019 13:39
izrael, palestína, protest, Foto: ,
Na izraelskej hranici demonštrovalo okolo 5 600 ľudí, niektorí hádzali výbušné zariadenia smerom k vojakom.
debata (11)

Vzdušné údery, ktoré si podľa správ nevyžiadali obete, zasiahli pozorovateľský post hnutia Hamas na severe pásma Gazy, nešpecifikovaný cieľ pri meste Gaza a otvorený priestor v strednej časti pásma, uviedol palestínsky bezpečnostný zdroj.

Izraelská armáda sa vo svojom oznámení zmienila len o dvoch náletoch proti „podzemným cieľom v severnom a strednom pásme Gazy patriacim teroristickej organizácii Hamas“. Bližšie informácie neposkytla.

Armáda uviedla, že odpálenie rakety na južný Izrael z piatkového večera bolo prvým takýmto útokom od 12. júla. Raketu podľa nej zachytil izraelský systém protivzdušnej obrany po tom, ako sa v meste Sderot a jeho okolí rozozvučali sirény.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva v piatok uviedlo, že pri izraelskej ostrej streľbe počas každotýždenných protestov na hranici Gazy utrpelo zranenia 32 Palestínčanov.

Hovorkyňa izraelskej armády pre AFP povedala, že na hranici demonštrovalo okolo 5 600 ľudí, pričom niektorí z nich hádzali ručné granáty a výbušné zariadenia smerom k vojakom a pokúšali sa dostať k hraničnému plotu.

Vojaci reagovali „prostriedkami na rozohnanie nepokojov“, dodala hovorkyňa s tým, že nevie o žiadnej ostrej streľbe.

Pravidelné protesty na hranici pásma Gazy s Izraelom sa začali v marci 2018. V Gaze počas nich alebo súvisiacich zrážok zahynulo pri izraelskej streľbe najmenej 302 Palestínčanov. Za rovnaké obdobie si súvisiace násilnosti vyžiadali životy siedmich Izraelčanov.

Intenzita týchto protestov v uplynulých mesiacoch poklesla po tom, ako OSN a egyptskí predstavitelia sprostredkovali neoficiálne prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy.

Izrael a palestínski militanti v Gaze viedli od roku 2008 tri ozbrojené konflikty.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy