Merkelová poďakovala Maďarsku za jeho prínos k Nemeckej jednote

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzdvihla príspevok Maďarska k opätovnému zjednoteniu Nemecka. Aj aktivity ľudí v Poľsku a bývalom Československu viedli k tomu, že sa stal možným "zázrak nemeckej jednoty", uviedla v sobotu vo svojom týždennom videopodcaste.

17.08.2019 15:52
angela merkelová Foto: ,
Merkelová poďakovala Maďarsku za to, že v roku 1989 našlo odvahu otvoriť hranice a tým umožnilo ľuďom z bývalej Nemeckej demokratickej republiky utiecť na Západ.
debata (16)

Merkelová poďakovala Maďarsku za to, že v roku 1989 našlo odvahu otvoriť hranice a tým umožnilo ľuďom z bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) utiecť na Západ. „Bol to veľmi dôležitý krok v otázke toho, že sme mohli dospieť k pádu (Berlínskeho) múru a potom k nemeckej jednote,“ citovala ju agentúra DPA.

Dňa 19. augusta 1989 sa v maďarskom Šoprone pri hranici s Rakúskom konal tzv. Paneurópsky piknik, v rámci ktorého stovky východných Nemcov prebehli na Západ. Merkelová si nadchádzajúci pondelok v Šoprone spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom pripomenie 30. výročie tohto podujatia.

Hranica medzi Rakúskom a Maďarskom sa definitívne otvorila v noci z 10. na 11. septembra 1989. Len počas troch dní emigrovalo na Západ asi 15 000 východných Nemcov. Nemecký exkancelár Helmut Kohl sa o strihaní železnej opony pri Šoprone vyjadril, že vtedy bola odstránená prvá tehla Berlínskeho múru, ktorý sa začal rúcať 9. novembra 1989. Východné a Západné Nemecko sa oficiálne zjednotili v októbri 1990.

Merkelová v sobotňajšom príspevku uviedla, že zjednotenie Európy a prekonanie studenej vojny „viedlo k novému partnerstvu s krajinami strednej a východnej Európy, ktoré dnes môžeme spoločne zažívať v Európskej únii a v NATO“.

Aj pre kancelárku osobne boli udalosti spred troch desaťročí „nesmierne vzrušujúcim časom“. „Zrazu sme si politicky dokázali predstaviť, že sa niečo zmení,“ povedala v podcaste. Pre mnohých ľudí – i pre Merkelovú – sa vtedy život „mohutne zmenil“. Skúsenosti niektorých boli síce ťažké, keď sa napríklad stali nezamestnanými. No veľká väčšina podľa kancelárky zastáva názor, že zmeny boli pozitívne. „Žiť dnes v demokracii a slobode je veľkou radosťou aj pri všetkých povinnostiach, ktoré musíme riešiť,“ dodala.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Nemecko #Angela Merkelová #NDR