Záchranári hľadajú mužov uviaznutých v najdlhšej tatranskej jaskyni

Poľské záchranárske tímy sa snažia nadviazať kontakt s dvoma jaskyniarmi, ktorí sú od soboty uväznení v jaskyni v Západných Tatrách. Spojenie medzi dvojicou a kolegami vo Veľkej snežnej jaskyni (Jaskinia Wielka Sniežna) sa prerušilo po náhlom zatopení jednej z chodieb, informovala v nedeľu tlačová agentúra AP.

18.08.2019 21:08
poľsko, helikoptéra Foto: ,
V nedeľu pracovala na vyslobodení oboch mužov skupina 27 záchranárov a hasičov.
debata (1)

Veľká snežná jaskyňa, ktorá je najdlhšou a zároveň najhlbšou jaskyňou Tatrách, sa nachádza pri hranici so Slovenskom a má celkovú dĺžku 24 kilometrov.

Jaskyniari uviazli v hĺbke približne 500 metrov pod úrovňou vstupu do jaskyne. Vzhľadom na vysokú hladinu vody chodbu nemôžu samostatne opustiť, pričom extrémne podmienky v podzemí predstavujú vážne ohrozenie ich zdravia. Podľa záchranárov mohla byť daná chodba zatopená v dôsledku nedávnych dažďov.

V nedeľu pracovala na vyslobodení oboch mužov skupina 27 záchranárov a hasičov. Podľa veliteľa tímu Jana Kryzstofa, ktorého vyjadrenie pre televíznu stanicu TVN priniesla agentúra AP, majú byť na rozšírenie chodieb použité výbušniny. Dodal, že záchranná operácia môže trvať niekoľko dní či dokonca týždňov.

Na pomoc uviaznutým jaskyniarom mali prísť aj experti zo Slovenska, doplnila AP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #záchranári #jaskyňa #Tatry