USA tajne rokujú so šéfom venezuelskej vládnej strany

Spojené štáty začali tajné rokovania so šéfom venezuelskej socialistickej strany, mužom číslo dva venezuelského režimu Diosdadom Cabellom. Agentúre AP to povedal nemenovaný vysoko postavený činiteľ americkej administratívy. Blízki spolupracovníci prezidenta Nicolása Madura chcú podľa AP záruky, že nebudú vystavení odplate v prípade, že podľahnú silnejúcemu tlaku na Madurovo odstránenie.

19.08.2019 07:06
Venezuela US Talks Foto: ,
Šéf venezuelskej socialistickej strany Diosdado Cabello (vľavo) a prezident Nicolás Maduro.
debata (12)

Cabello sa podľa zdroja AP minulý mesiac stretol v Caracase s osobou, ktorá je v tesnom kontakte s administratívou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Druhé stretnutie sa v súčasnosti pripravuje. Podľa AP nie je jasné, či sa predbežné rozhovory konajú s Madurovým súhlasom, alebo nie.

Cabellov vplyv vo vláde a bezpečnostných silách rastie, zatiaľ čo Maduro opraty moci už nedrží tak pevne ako predtým, poznamenala AP. USA však Cabella vinia z podielu na korupcii či obchodu s drogami.

Americký činiteľ zdôraznil, že Washington v žiadnom prípade nemieni Cabella podporovať alebo mu dokonca vydláždiť cestu k nahradeniu Madura. Cieľom je vystupňovať tlak na režim prispením k zákulisnému mocenskému boju, ktorý sa podľa USA vo vnútri venezuelskej vládnej strany odohráva.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #USA #Venezuela #Nicolas Maduro #Diosdado Cabello