Lesný požiar na Gran Canarii nie je pod kontrolou, 8 000 ľudí bolo evakuovaných

Požiar na španielskom ostrove Gran Canaria zničil od soboty už na 5 000 hektárov a bolo kvôli nemu evakuovaných asi 8 000 ľudí, uzavretá je tiež desiatka ciest. Povedal to dnes španielskemu rozhlasu Cadena SER šéf miestnej civilnej obrany Federico Grillo.

19.08.2019 08:44 , aktualizované: 10:30
Španielsko / Gran Canaria / požiar / Foto: ,
Lesný požiar na španielskom ostrove Gran Canaria
debata

Podľa neho boj s plameňmi sťažuje neprístupný horský terén v národnom parku, kde je jeho hlavné ohnisko, v niektorých miestach je podľa Grilla teraz požiar „úplne bez možnosti dostať ho pod kontrolu“. Do boja s ohňom je nasadených 700 ľudí a 16 lietadiel.

Podľa predsedu regionálnej vlády Kanárskych ostrovov Ángela Víctora Torresa ide o požiar nebývalý. Pod kontrolu sa ho podľa neho zrejme nepodarí dostať ešte tri dni, povedal v noci na dnes novinárom Torres. „Ekologickým škodám už sa vyhnúť nedá, teraz je dôležité zachrániť ľudí,“ dodal. Od soboty bolo evakuovaných na 8 000 ľudí z desiatky obcí.

Plamene zasiahli prírodný park Tamadaba, prácu sťažuje hasičom vnútrozemský horský terén aj klimatické podmienky. Ostrov Gran Canaria zažil v posledných dňoch viac ako 30-stupňové teploty a vlhkosť vzduchu dosahovala 30 percent, teraz je asi 10-percentná. Aj dnes predpovedajú meteorológovia teploty vyše 30 stupňov, klesať by mali začať v noci na utorok.

Podľa šéfa miestnej civilnej obrany Grilla je teraz jediná možnosť, ako požiar hasiť zo vzduchu, práca pozemného personálu by tam bola podľa neho „samovražda“. Plamene v niektorých častiach parku šľahali až do výšky 50 metrov. Oheň sa teraz šíri z parku na severozápade ostrova na juhozápad.

Premiér Kanárskych ostrovov v noci na dnes novinárom tiež povedal, že v nedeľu hasiči použili v snahe požiar stabilizovať 800-tisíc litrov vody.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #požiar #Gran Canaria