Nemecko po prvý raz prevzalo deti svojich občanov bojujúcich za IS v Sýrii

Kurdskí predstavitelia odovzdali na hraniciach Sýrie a Iraku Nemecku po prvý raz štyri deti nemeckých občanov bojujúcich za Islamský štát (IS) v Sýrii. Ide o tri siroty a šesťmesačné choré bábätko, uviedol pre agentúru DPA v pondelok Abdal Karím Umar, hovorca kurdských úradov v Sýrii.

19.08.2019 14:23
debata (5)

„Autonómny región odovzdáva delegácii z Nemecka štyri deti z rodín bojovníkov IS,“ povedal pre agentúru AFP kurdský predstaviteľ pre zahraničné záležitosti Fanar Kaít. Deti žili po porážke teroristickej organizácie IS v Sýrii v utečeneckom tábore al-Haul.

O návrate detí militantov IS sa v Nemecku vedú diskusie už dlhšie obdobie. Spolková vláda spočiatku argumentovala tým, že aktuálne nemá v Sýrii nijaké diplomatické zastúpenie. Berlínsky správny súd však v júli rozhodol, že vláda musí príbuzných bojovníkov IS prijať naspäť do vlasti.

Na severovýchode Sýrie žije podľa údajov Západokurdistan­ského informačného centra (Rojava Information Center, RIC) 117 detí s nemeckým občianstvom a 21 detí Nemcov, ktoré však majú iné ako nemecké občianstvo. Na tomto území sa nachádzajú aj desiatky žien a 66 mužov, z ktorých sa viac než 40 údajne podieľalo na vojnových zločinoch.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Sýria #militanti #migranti #Islamský štát