Trump vyzval Indiu a Pakistan k zníženiu napätia v Kašmíre

Americký prezident Donald Trump vyzval Indiu a Pakistan k zníženiu napätia v Kašmíre. Urobil tak počas telefonických rozhovorov s indickým premiérom Narendrom Módím a jeho pakistanským náprotivkom Imranom Chánom, informovala dnes agentúra AP.

20.08.2019 06:49
Kašmír - Trump Foto:
Americký prezident Donald Trump vyzýva k zníženiu napätia v Kašmíre.
debata (8)

Podľa hovorcu Bieleho domu Judda Deerea Trump v rozhovoroch „zopakoval, že je potrebné sa vyhnúť eskalácii situácie, a vyzval na zdržanlivosť na oboch stranách“.

Indická vláda 5. augusta odobrala štátu Džammú a Kašmír autonómny štatút. V regióne boli zavedené prísne bezpečnostné opatrenia, vrátane zákazu vychádzania, zatvorenia úradov a škôl, prerušenia telefonického spojenia a zablokovania prístupu k internetu. Od soboty sa podľa úradov tieto obmedzenia začali postupne uvoľňovať, podľa informácií AP ale len pozvoľna.

Kašmír je v prevažne hinduistickej Indii jediným územím, kde tvoria väčšinu moslimovia. Na tento región si robí nárok India aj Pakistan, obe krajiny majú pod kontrolou len časť územia. Povstalci od roku 1989 bojujú proti indickej vláde a požadujú vznik samostatného štátu, alebo zjednotenie Kašmíru pod pakistanskou vládou. Konflikt si už vyžiadal takmer 70 000 obetí.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #India #kašmír #Donald Trump #Naréndra Módí #Imran Chán