Lesný požiar na Gran Canaria zničil už 10-tisíc hektárov

Lesný vnútrozemský požiar na španielskom ostrove Gran Canaria sa od soboty stále nedarí dostať pod kontrolu, podľa predsedu regionálnej vlády Kanárskych ostrovov ale začína strácať na sile.

20.08.2019 09:44
gran canaria požiar, oheň Foto: ,
Lesný požiar na Gran Canaria.
debata (1)

Informujú dnes miestne médiá. Plamene zničili už 10-tisíc hektárov v severnej a západnej časti ostrova, vrátane asi 2 000 hektárov prírodného parku. Podľa denníka El País ide o najhorší lesný požiar v Španielsku za niekoľko posledných rokov. Požiar zatiaľ neohrozuje oblasť, kam jazdí väčšina z turistov navštevujúcich tento ostrov pri africkom pobreží v Atlantiku.

„Lesný požiar na Gran Canarii začal dnes nadránom strácať na sile po troch dňoch bez možnosti ho dostať pod kontrolu,“ napísal dnes ráno na twitteri premiér Kanárskych ostrovov Ángel Víctor Torres. Situácia je však naďalej vážna, uzatvorená zostáva dvadsiatka miestnych ciest a 9 000 evakuovaných sa zatiaľ nevrátilo do svojich domovov.

Do boja s ohňom bolo nasadených 1 000 hasičov s 18 lietadlami a vrtuľník, prácu im sťažuje počasie aj hornatý terén. Plamene v predchádzajúcich dňoch v miestach dosahovali výšku až 50 metrov, takže hasiť sa niekde nedalo ani zo vzduchu. Vysoké teploty (okolo 34 stupňov), nízka vlhkosť vzduchu a vietor o rýchlosti aj vyše 80 kilometrov za hodinu prispel k rýchlemu šíreniu požiaru.

„Očakávame, že najneskôr zajtra by sa mali podmienky zlepšiť, zatiaľ je požiar mimo kontrolu,“ povedal v pondelok večer novinárom predseda regionálnej vlády Kanárskych ostrovov Ángel Víctor Torres s tým, že meteorológovia očakávajú dnes a v stredu pokles teplôt.

Od soboty, keď požiar vypukol, bolo evakuovaných vyše 9 000 ľudí z 50 lokalít v deviatich obciach. Ľudia museli opustiť svoje domovy veľmi rýchlo, mnohí majú teraz strach aj o zvieratá, ktoré nechali na svojich farmách. „Mám pocit bezmocnosti a neistoty, hovoria, že oheň nezasiahol môj dom, dúfam, že všetko bude dobré,“ povedal rozhlasu Cadena SER Paco Marrero (55) z obce San Mateo.

Evakuovaným pomáha aj miestny Červený kríž. „Poskytujeme im nielen základné potraviny a vodu, ale snažíme sa aj psychickú podporu. Nevedia, či prišli o svoje domy, o svoje zvieratá … Sú to vidiecki ľudia, pripútaní k pôde,“ povedala rozhlasu Maru Vázquezová z Červeného kríža.

Terajší požiar je už tretím, ktorý ostrov Gran Canaria zasiahol v posledných dňoch. Prvý z 10. augusta zničil 1 200 hektárov a druhý 13. augusta postihol asi 200 hektárov.

Ostrov Gran Canaria je s takmer miliónom obyvateľov druhým najľudnatejším z Kanárskych ostrovov. Ročne ho navštívi 4,5 milióna turistov, 90 percent z nich ale jazdí na juh ostrova a najmä na pobrežie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lesný požiar #Gran Canaria #kanárske ostrovy