Riabkov: Rusko nerozmiestni nové rakety, kým tak neurobia USA

Moskva v reakcii na nedeľný test americkej strely s doletom vyšším, ako povoľovala vypovedaná zmluva o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), opäť uistila, že nerozmiestni nové rakety, kým tak neurobia Spojené štáty, a to "v akejkoľvek oblasti sveta". Uviedol to dnes námestník ruského ministra zahraničia Sergej Riabkov.

20.08.2019 10:09 , aktualizované: 13:04
debata (26)

„Nenecháme sa vyprovokovať. Ako uviedol vo Francúzsku prezident Ruska Vladimir Putin, znovu potvrdzujeme svoju vernosť jednostrannému moratóriu na rozmiestnenie pozemných zbraňových systémov stredného doletu dovtedy, kým takéto zbrane nerozmiestnia USA v akejkoľvek oblasti sveta,“ povedal diplomat agentúre TASS.

Americký test Riabkov označil za dôkaz, že Spojené štáty už dlho pred vypovedaním zmluvy vyvíjali zbrane zakázané touto zmluvou a že politika USA smeruje k zvyšovaniu vojenského napätia. „Skúška zdokonalenej strely typu Tomahawk sa odohrala doslova 16 dní po tom, čo USA opustili INF a platnosť tejto zmluvy skončila. Určite nemôže byť jasnejšie a zjavnejšie potvrdenie, že vývoj adekvátnych zbraňových systémov sa v USA viedol dávno,“ povedal. Upozornil, že strela odštartovala z univerzálneho odpaľovacieho zariadenia Mk41, ktoré môže slúžiť k vypusteniu protiraketových striel SM-3 či striel s plochou dráhou letu rôzneho typu. „To budí poľutovanie. USA zjavne smerujú k zvyšovaniu vojenského napätia,“ zdôraznil.

Spojené štáty v nedeľu vykonali test strely s plochou dráhou letu s donedávna zakázaným doletom vyše 500 kilometrov, prvej po vypovedaní zmluvy INF. V pondelok to oznámilo americké ministerstvo obrany.

Zmluva INF, ktorá definitívne zanikla začiatkom augusta po tom, čo ju Washington vo februári vypovedal s odôvodnením, že ju Rusko porušuje, zakazovala obom stranám zaradiť do arzenálu rakety a strely odpaľované zo zeme s doletom 500 až 5 500 kilometrov.

Podľa Bieleho domu Rusko vyvíja raketu Novator 9M729, ktorej dolet presahuje 500 kilometrov.

Putin už vo februári povedal, že jeho krajina na krok Washingtonu odpovie rovnako, teda od zmluvy tiež odstúpi a začne vývoj nových rakiet. Začiatkom augusta uviedol, že poveril ministerstvá obrany a zahraničia a vonkajšiu rozviedku, aby sledovali kroky USA pri rozmiestňovaní rakiet stredného a krátkeho doletu. „Na rozmiestňovanie amerických rakiet v tých či oných regiónoch sveta bude Rusko odpovedať výhradne zrkadlovo,“ upozornil.

Americký minister obrany Mark Esper deň po zániku zmluvy INF uviedol, že by podporil skoré rozmiestnenie rakiet stredného doletu v Ázii.

Dohoda medzi ZSSR a USA z roku 1987 zakazovalo výrobu, skúšky a rozmiestňovanie rakiet s doletom od 500 do 5 500 kilometrov. Po jej podpise zničili oba štáty 2 692 pozemných balistických rakiet a striel s plochou dráhou letu s konvenčnou aj jadrovou náložou. Sovietske rakety boli v 80. rokoch rozmiestnené aj v Československu.

Americký raketový test podľa Číny povedie k novým „pretekom v zbrojení“

Čína v utorok varovala, že americký test rakety stredného doletu povedie k novým „pretekom v zbrojení“. Informovala o tom agentúra AFP.

„Tento krok Spojených štátov spustí nové kolo pretekov v zbrojení vedúce k eskalácii vojenskej konfrontácie, ktorá bude mať vážny negatívny vplyv na medzinárodnú a regionálnu bezpečnostnú situáciu,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang. Podľa neho by USA mali upustiť od „mentality studenej vojny“ a mali by robiť viac na prospech „medzinárodného a regionálneho mieru a pokoja“.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #INF #Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu