Jaskyniari sú ešte stále nezvestní, našli ich výstroj

Záchranári by sa mohli dostať k dvom uväzneným speleológom vo Veľkej snežnej jaskyni rýchlejšie v poľskej časti Tatier. Podarilo sa im nájsť vŕtačku, lezecký výstroj a potraviny, ktoré patrili dvom Poliakom.

20.08.2019 14:50 , aktualizované: 17:45
debata (6)

VIDEO: Od soboty sú vo Veľkej snežnej jaskyni na poľskej strane Tatier uväznení dvaja speleológovia. O ich život bojujú aj Slováci.

Video

Podľa náčelníka poľských záchranárov Jana Krzysztofa v úzkych chodbách sa im podarilo postúpiť o osem metrov a veci jaskyniarov našli pred zúžením chodby, ďalej by sa totiž s touto výbavou nedostali. Veľká snežná jaskyňa sa vyznačuje práve štrbinami, ktoré majú len 30 až 40 centimetrov.

„Významný je každý meter, o ktorý sa posunieme dopredu. Dokopy treba prekonať asi 30 metrov, takže sa cení každý posun v podmienkach, v akých pracovali. V chodbe môže byť iba jeden záchranár, dvaja vedľa seba sa nezmestia. Nebol tam žiaden prievan, a tak po každom odstrele sa museli stiahnuť, kým sa priestor odvetrá. Až potom sa mohli vrátiť späť, očistiť priestor od natrhanej horniny a opäť pokračovať v práci,“ vysvetlil Peter Nemec, vedúci jaskynnej záchrany Horskej záchrannej služby, ktorý koordinuje spoluprácu našich záchranárov v Poľsku.

Práce by sa mali zrýchliť, keďže záchranári sa dostali do časti, kde funguje prirodzené odvetrávanie, takže pri rozširovaní úzkeho koridoru budú môcť použiť viac trhaviny.

„Momentálne sa v jaskyni nedajú robiť iné záchranárske práce okrem pyrotechnických. Naši záchranári pomáhajú aj pri dôležitom zásobovaní kolegov, aby si mali kde oddýchnuť, zohriať sa a najesť,“ dodal Nemec. Podľa Krzysztofa v jaskyni v utorok zasahovalo 11 záchranárov, a pomaly sa približujú k miestu, kde by mali byť obaja stratení Poliaci. "Záchranárom sa podarilo dostať na miesto, kde sa občas môžu aj narovnať,“ dodal Krzysztof pre poľské rádio Zet. Kým doteraz podľa neho boli aj úzke priestory, kde sa nedalo presunúť okolo človeka ani malý kameň, väčší priestor umožní ľahšie odtrhnutú horninu zabaliť a dostať z jaskyne.

Šesť speleológov sa do najdlhšej a najhlbšej Veľkej snežnej jaskyne, ktorej chodbový systém meria vyše 23 km, vybralo po prvý raz vo štvrtok. V sobotu nadránom sa chodba, v ktorej sa nachádzali, za tridsať minút naplnila vodou a von sa podarilo dostať už len štyrom. Odvtedy sa s dvoma stratenými nepodarilo nadviazať kontakt.

Už v pondelok Krzysztof upozorňoval, že v jaskyni je vlhko, tma, len štyri stupne, a mal obavy nielen o zdravie uviaznutých speleológov, ale aj o ich životy. Nevie však odhadnúť, ako dlho môžu záchranárske práce trvať, hovorí o dňoch až týždňoch.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #jaskyňa #Tatry