Zeman si vytrucoval poníženie sociálnych demokratov

Do vlády sa už nehrnie, odporúča odchod z nej. Podpredseda českých sociálnych demokratov Michal Šmarda sa po troch mesiacoch nekonečných ťahaníc s prezidentom Milošom Zemanom, ktorý ho odmietol vymenovať, vzdal nominácie na ministra kultúry. Ohlásil to v pondelok večer, len zopár dní po tom, čo sa predseda vlády a hnutia ANO Andrej Babiš priklonil k hlave štátu a povedal, že Šmardu vo svojom kabinete vidieť nechce.

20.08.2019 20:47 , aktualizované: 21.08.2019 09:06
andrej babiš, ANO, česko Foto: ,
Šéf hnutia ANO Andrej Babiš
debata (3)

Šmarda ukončil nedôstojné dohadovanie sa po tom, keď ani pondelňajšie rokovanie predsedu ČSSD Jana Hamáčka s Babišom neprinieslo žiaden výsledok. Neúspešný nominant svoje rozhodnutie denníku Právo vysvetlil tým, že nemôže byť členom vlády proti vôli premiéra. Babiš, ktorý ešte v máji na návrh Hamáčka Šmardu Zemanovi osobne navrhol za ministra, minulý týždeň oznámil, že s ním v jednej vláde sedieť nechce. „Nedokážem si vôbec predstaviť, že by som pána Šmardu predstavoval vo Viedenskej štátnej opere rakúskemu kancelárovi, alebo že by som v Národnej galérii hovoril francúzskemu prezidentovi Macronovi, že tento pán je minister kultúry,“ napísal v nedeľu na Facebooku, keď prijal za svoj prezidentov argument, že nominant sociálnych demokratov je odborne nespôsobilý.

Podľa koaličnej zmluvy, ktorá ČSSD vyčlenila päť ministerských kresiel, má byť ich obsadenie vo výhradnej kompetencii sociálnych demokratov. Ústava zase hlave štátu nedáva právomoc odmietnuť vymenovať nominanta, ktorého mu navrhne premiér. Babiš napriek výzvam odmietol podať na Zemana kompetenčnú žalobu. A napokon sociálnych demokratov vyzval, aby nominovali na ministra niekoho iného. „Postupom pána Babiša sa z koaličnej zmluvy stal zdrap papiera,“ povedal Šmarda a pre Právo dodal: „Musíme sa v ČSSD poradiť, či nás táto hra baví. On de facto hovorí: Ja koaličnú zmluvu neporuším, ale budem na vás pľuť, nadávať vám a urážať vás, kým to neurobíte sami.“ Ešte expresívnejšie situáciu, do ktorej ho premiér dotlačil, opísal Šmarda v rozhovore pre český Rádiožurnál: „Babiš sa správa ako zbabelý manžel, ktorý aby nemusel na rovinu povedať, že sa chce rozviesť, týra svoju ženu a čaká, keď už nevydrží a odíde sama.“

Sociálni demokrati budú pozajtra na rokovaniach predsedníctva, grémia i poslaneckého klubu rozhodovať o ďalšom postupe. O prípadnom odchode z vlády rokovali už minulý mesiac, keď napokon rozhodnutie zverili do rúk predsedu Hamáčka. Šmarda sa netají, že straníckym kolegom odporučí odchod z koalície. Väčšine vo vedení ČSSD sa však z vlády očividne odchádzať nechce. „Sociálna demokracia išla do vlády, aby naplnila svoj volebný program, a to sa nám darí. Sme v situácii, ktorú sme nezavinili,“ citoval portál Novinky Hamáčka. „Ale ak ČSSD nebude mať možnosť nominovať svojich ministrov, tak nemá vo vláde čo robiť,“ dodal stranícky predseda.

Viacerí z lídrov ČSSD varujú, že stiahnutie sa strany by posilnilo nielen komunistov, ktorí už teraz podporujú Babišovu menšinovú vládu, ale uvoľnilo by priestor aj pre krajnú pravicu euroskeptika a xenofóba Tomia Okamuru, ktorý je pripravený sociálnych demokratov nahradiť. „Keď vládu opustíme, vystavíme túto republiku napospas poľskej alebo maďarskej ceste. Bude zjavná zmena orientácie na východ, budú umlčované nezávislé médiá. Sú to misky váh, ktoré sa ťažko zvažujú,“ povedal pre Právo podpredseda ČSSD Ondřej Veselý.

Hoci Zemanovi sa podarilo opäť ponížiť svoju niekdajšiu stranu, keď ju prinútil k zmene ministerského nominanta, podľa politológa Jiřího Peheho prezident stále nedosiahol to, o čo mu ide. „ČSSD v podobe stiahnutia Šmardovej kandidatúry síce zdanlivo znova ustúpila, ale ak vezmeme do úvahy, že cieľom Miloša Zemana bolo vyštvať ju aj za cenu pošliapania ústavy z vlády a urobiť si vládu vlastnú s podporou Okamurovej strany a komunistov, na Hrade asi príliš oslavovať nebudú. ČSSD by mala nominovať namiesto Šmardu nespochybniteľného odborníka na kultúru (alebo postavu z oblasti kutúry), ktorého pán prezident úprimne neznáša,“ odporučil Pehe na twitteri sociálnym demokratom, ako by mali postupovať.

Pôvodnú agentúrnu správu sme vymenili za autorský text denníka Pravda.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman