Maduro už mesiace povoľuje diplomatické kontakty s americkou vládou

Venezuelský prezident Nicolás Maduro potvrdil, že "už celé mesiace" dáva súhlas k rozvoju kontaktov s americkou vládou v snahe zlepšiť vzťahy s USA. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Maduro pritom v januári prerušil diplomatické vzťahy s Washingtonom, USA naopak uvalili sankcie na vysokých predstaviteľov režimu a venezuelské štátne subjekty.

21.08.2019 07:20
debata (7)

Americký prezident Donald Trump v utorok novinárom v Bielom dome bez bližších detailov povedal, že jeho vláda koná „na veľmi vysokej úrovni“ s rôznymi predstaviteľmi Venezuely. Maduro vzápätí uviedol, že podrobnosti o tom, ktorí zástupcovia Venezuely sú v kontakte s americkou vládou a o čom spolu rokujú, nemôže prezradiť. Cieľom týchto rozhovorov podľa neho je „normalizovať a vyriešiť konflikt“ medzi Caracasom a Washingtonom.

„Potvrdzujem, že sme v kontakte už mesiace,“ konštatoval Maduro v štátnej televízii. „Rovnako ako hľadám dialóg vo Venezuele, hľadal som cestu, ako by prezident Donald Trump vyslyšal Venezuelu,“ dodal.

Madurov režim jedná s opozíciou vedenou Juanom Guaidóom na Barbadose od začiatku júla. Tento týždeň budú predstavitelia venezuelskej opozície vo Washingtone rokovať so zástupcami USA, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na štyri nemenované zdroje.

Agentúra AP v pondelok priniesla správu, že Spojené štáty začali tajné rokovania so šéfom venezuelskej socialistickej strany, mužom číslo dva venezuelského režimu Diosdadom Cabellom, ktorého vplyv vo vláde a bezpečnostných silách rastie. Odvolávala sa pritom na nemenovaného vysoko postaveného činiteľa americkej administratívy.

Americký činiteľ zdôraznil, že Washington v žiadnom prípade nemieni Cabella podporovať alebo mu dokonca vydláždiť cestu k nahradeniu Madura. Cieľom je vystupňovať tlak na režim prispením k zákulisnému mocenskému boju, ktorý sa podľa USA odohráva vo vnútri venezuelskej vládnej strany.

Líder venezuelskej opozície Guaidó, ktorý sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta, dlhodobo požaduje, aby Maduro odstúpil a pripravil pôdu pre prezidentské voľby pod dohľadom zahraničných pozorovateľov. Posledné voľby konané vlani v máji veľká časť opozície bojkotovala a ich výsledok neuznali mnohé krajiny regiónu, USA ani Európska únia.

Maduro je prezidentom Venezuely od roku 2013. Venezuela sa v posledných rokoch prepadla do hlbokej ekonomickej krízy a obyvateľov sužuje nedostatok potravín a liekov, časté sú i výpadky elektriny. V priebehu posledných rokov z krajiny utiekli približne štyri milióny Venezuelčanov, čiastočne pred represiami a čiastočne kvôli ekonomickej kríze.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Venezuela #Nicolas Maduro #diplomatické styky