Kanárčania evakuovaní pre lesný požiar sa začali vracať domov

Obyvateľom niektorých z obcí na španielskom ostrove Gran Canaria, kde vyhlásili evakuáciu po vypuknutí rozsiahleho lesného požiaru, medzičasom umožnili vrátiť sa do svojich príbytkov. V noci na stredu to oznámila regionálna vláda na Kanárskych ostrovoch, ktorej vyhlásenie prevzala tlačová agentúra DPA.

21.08.2019 08:39
SPAIN-WILDFIRE/ Foto: ,
Ľudia na pláži Agaete sledujú stúpajúci dym z lesného požiaru na ostrove Gran Canaria, 20. august 2019.
debata

Požiar v hornatom vnútrozemí ostrova sa darí postupne likvidovať, pričom už počas predošlej noci strácal na sile s poklesom intenzity vetra a teploty vzduchu. Podľa aktuálnych údajov oheň zasiahol oblasť s rozlohou približne 10 000 hektárov blízko obce Valleseco, juhozápadne od ostrovného hlavného mesta Las Palmas de Gran Canaria.

„Po evakuácii teraz prichádza návrat,“ vyhlásil kanársky premiér Ángel Victor Torres. „Keď sa ľudia vracajú do svojich domov, znamená to, že nad požiarom víťazíme,“ dodal. „Sme teraz schopní tento požiar uhasiť,“ uviedol veliteľ zasahujúcich zložiek Federico Grillo. V uplynulých dňoch bol požiar označovaný za nekontrolovateľný.

Oheň vypukol v sobotu a začal sa šíriť do turisticky vyhľadávaného priesmyku Cruz de Tejeda Valleseco. Škody v miestnej prírodnej rezervácii Tamadaba s jedinečnými borovicovými lesmi však budú zrejme výrazne menšie, ako sa spočiatku očakávalo, konštatoval Grillo.

Úrady evakuovali do bezpečia približne 10 000 ľudí. Do boja s najväčším tohtoročným požiarom v Španielsku nasadili viac ako 1000 hasičov a záchranárov a 15 hasiacich lietadiel a vrtuľníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Gran Canaria