Prezidentka Čaputová si želá, aby bolo hlas Nemecka v Európe jasne počuť

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si želá, aby bolo hlas Nemecka v Európe jasne počuť. Podľa jej slov nie je európskej krajiny, ktorá by mala toľko skúseností s prekonávaním rozdelení. Vyhlásila to po stredajšom stretnutí s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Krajina si tento rok pripomenie 30 rokov od pádu Berlínskeho múru.

21.08.2019 12:15 , aktualizované: 17:58
Zuzana Čaputová, Frank-Walter Steinmeier Foto: ,
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier počas spoločnej tlačovej konferencie v Berlíne.
debata (449)

„Nemecko vie, aké je nesmierne ťažké, ale dôležité hľadať to, čo nás spája. Nemeckú skúsenosť dnes veľmi potrebujeme preniesť aj do celej Európskej únie. Nemecká skúsenosť je jedinečná, najmä teraz, keď počúvame o rozdelení na nových a starých členov, na východ a západ, sever a juh,“ povedala Čaputová. Želá si preto, aby sa nemecká skúsenosť čo najviac využila.

S nemeckým partnerom sa zhodla na tom, že budúcnosť je v silnej a zjednotenej Európe, ktorá bude fungovať na vzájomnej dôvere, pochopení, solidarite a spolupráci. Podľa Čaputovej sa tiež nesmie zabúdať na sociálny rozmer európskej integrácie. „Chceme, aby existujúce európske slobody boli rozvíjané a posilňované sociálnou stabilitou,“ doplnila.

Rovnaký postoj mali aj k otázke neriadeného brexitu. Považujú ho nielen za problém pre Veľkú Britániu, ale aj samotnú Európsku úniu. Do Berlína má v stredu večer pricestovať britský premiér Boris Johnson. Ako poznamenal Steinmeier, všetky varianty, ktoré chce Johnson navrhnúť, sú v rozpore s tým, o čom Európska únia rokovala. Neočakáva preto, že sa im bude venovať pozornosť. Myslí si, že Británia podceňuje dôsledky odchodu z Únie bez dohody. Rovnako sa domnieva, že rokovania o novej dohode už nebudú.

Čaputová pripomenula, že ak má Európa uspieť v presadzovaní záujmov navonok, potrebuje vnútornú jednotu. „Potrebujeme sa zjednotiť v názoroch na zásadné otázky, ale aj na spoločných postojoch vo vzťahoch k iným štátom,“ zhrnula.

Čaputová: Spoločnosť by si mala uchovávať túžbu po slobode

Položením kvetov k pamätníku Bielych krížov si Čaputová uctila ľudí, ktorí prišli o život pri pokuse prekonať Berlínsky múr. Pripomína, že život v slobodnom a demokratickom štáte nie je samozrejmosťou, ale vzácnou hodnotou, ktorá bola vykúpená nemalými obeťami. Hlava štátu spomenula aj okupáciu Československa. Spoločnosť by si podľa jej slov mala uchovávať túžbu po slobode a spravodlivosti.

„V tento deň a na tomto mieste si viac ako inokedy uvedomujeme, že život v slobodnom a demokratickom štáte nie je samozrejmosťou, ale vzácnou hodnotou, ktorá bola vykúpená nemalými obeťami. Uchovávajme si preto v našej spoločnosti túžbu po slobode a spravodlivosti. Čím bude naša túžba a naša viera silnejšia, tým budeme my, ako krajina, ako spoločnosť, ako jednotlivci, odolnejší pred každým pokusom o jej ohrozenie a spochybnenie,“ povedala Čaputová pri pamätníku.

Pripomenula, že Berlínsky múr bez opýtania určil, kto bude žiť v slobode a demokracii a kto pod ťarchou totality a útlaku. Jeho zvyšky považuje za smutnú pripomienku studenej vojny a rozdelenia Nemecka. „Od slobodného sveta ľudí vo Východnom Nemecku delil múr, nás vo vtedajšom Československu od neho delila železná opona. Brutalita, s akou obidva naše režimy pristupovali k narušiteľom týchto totalitných symbolov, však bola rovnaká,“ uviedla Čaputová.

Pokračovala, že sovietske tanky a tanky „bratských“ armád nesmerovali voči nijakým cudzím záujmom ani voči cudzím ľuďom. „Smerovali voči nám, obyčajným občanom Československa, ktorí vyjadrovali len túžbu po slobode a práve slobodne rozhodovať o svojom živote a o svojom štáte. Tak ako tu, pri Berlínskom múre, aj u nás doma v Bratislave, v Košiciach a v mnohých iných mestách v auguste 1968 zahynuli nevinní ľudia,“ doplnila prezidentka. Podľa nej sa však po desaťročiach ukázalo, že viera a presvedčenie boli silnejšie ako tanky a odolnejšie ako múr, ktorý stál v Berlíne. „Obidva symboly totality sme nakoniec zhodili,“ uzavrela.

Merkelovej záujem o vyšetrovanie

Čaputová v Berlíne rokovala aj so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. Tá sa osobitne zaujímala aj o vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Čaputová jej podľa svojich slov povedala, že vyšetrovanie je nezávislé a zodpovedné.

„Nieslo sa vo veľmi konštruktívnom duchu,“ uviedla Čaputová na margo stretnutia s tým, že na priebeh vyšetrovania Kuciakovej vraždy sa Merkelová pýtala osobitne. Prezidentka ju informovala, že vyšetrovanie podľa nej smeruje k odhaleniu páchateľov a ich potrestaniu.

Okrem spolupráce oboch krajín sa Merkelová s Čaputovou venovali aj témam Európskej únie (EÚ) a brexitu. „Pani kancelárka rovnako ako pán prezident vsádzajú na Slovensko a majú veľkú dôveru v našu krajinu aj v tom zmysle, že môžeme zohrať dôležitú rolu, pokiaľ ide o zbližovanie nášho regiónu so zvyškom Európskej únie a budovanie partnerstiev nad rámec nášho regiónu,“ doplnila Čaputová.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová... Foto: Reuters, AXEL SCHMIDT
Angela Merkelová, Zuzana Čaputová Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová sa v Berlíne stretla so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

S Merkelovou sa zhodla na potrebe jednotnej EÚ aj tom, že dohoda o odchode Veľkej Británie z Únie je vyjednaná. „Na tejto pozícii treba zotrvať. Brexit je ukážkovým výsledkom populizmu, ktorému čelíme vo viacerých krajinách, a to, čo určite potrebujeme, je brexit s dohodou a nie bez dohody,“ zhrnula Čaputová. Pripomenula, že neriadený brexit by sa mohol negatívne dotknúť asi 100.000 Slovákov, ktorí v Británii žijú.

Neskôr sa prezidentka SR na slovenskom zastupiteľskom úrade v Berlíne stretne s krajanmi. Jej návšteva, ktorá má niesť odkaz boja za slobodu, sa koná v čase 51. výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

449 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Slovensko #Frank-Walter Steinmeier #Zuzana Čaputová