Kandidátom ČSSD na českého ministra kultúry je Lubomír Zaorálek

Kandidátom Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) na ministra kultúry je bývalý minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. V stredu to oficiálne oznámil predseda ČSSD Jan Hamáček.

21.08.2019 16:26
debata (2)

„Po tom, ako sa v pondelok Michal Šmarda vzdal postu ministra kultúry, bola ČSSD postavená do novej situácie. Chcem povedať, že sme riešenie našli. ČSSD navrhne pánovi premiérovi, aby ústavným postupom navrhol prezidentovi, aby do funkcie vymenoval Lubomíra Zaorálka,“ uviedol Hamáček na tlačovej konferencii.

„Pán prezident meno pozná. Nepredpokladám, že by došlo k problémom zo strany prezidenta,“ dodal Hamáček s tým, že je to podľa neho skúsený politik a úspešný minister zahraničných vecí. „Zvládol riadenie podstatne väčšieho rezortu než je ministerstvo kultúry,“ dodal.

Premiér Andrej Babiš pre Českú televíziu povedal, že so Zaorálkom by ako s ministrom kultúry problém nemal. Hamáček tak očakáva, že hneď ako Babišovi odovzdá oficiálnu nomináciu, odošle ju na Pražský hrad. Zaorálek by sa podľa neho mal taktiež čo najskôr zapojiť do rokovania okolo rozpočtu.

To, že novým ministrom kultúry má byť Zaorálek, povedal pre spravodajský server Novinky.cz už skôr dôveryhodný zdroj z okolia vedenia ČSSD. Podľa informácií denníka Právo Zaorálek s ponukou súhlasil.

Zaorálek by mohol byť kandidátom, ktorý u prezidenta Zemana prejde. V minulej vláde bol šéfom diplomacie a do funkcie ho vymenoval práve Zeman. Na druhej strane práve Zaorálek bol kritikom súčasného premiéra Babiša a nebol ani veľkým priaznivcom vstupu ČSSD do vlády.

Ostro proti Babišovi vystupoval predovšetkým v predvolebnej kampani v roku 2017, a to ešte v čase, keď bol ministrom zahraničných vecí v spoločnej vláde s Babišovým hnutím ANO.

České ministerstvo kultúry je bez šéfa od polovice prázdnin. K 31. júlu prezident Zeman po dlhých prieťahoch odvolal Antonína Staňka (ČSSD), navrhovaného nástupcu Michala Šmardu však vymenovať odmietal. V tom sa k nemu nakoniec pridal i premiér Babiš, ktorý pritom návrh nominanta ČSSD sám predložil. Šmarda tento týždeň v pondelok oznámil, že sa kandidatúry vzdáva.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lubomír Zaorálek