Nie je vhodný čas na návrat Ruska do G7, tvrdí Johnson a Merkelová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a britský premiér Boris Johnson si nemyslia, že je vhodný čas na návrat Ruska do skupiny G7. Obaja lídri to vyhlásili v stredu počas spoločnej tlačovej konferencie v Berlíne. Informovala o tom agentúra DPA.

21.08.2019 22:34
boris johnsn, angela merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a britský premiér Boris Johnson
debata (98)

Merkelová pripustila, že z hľadiska postoja ruského prezidenta Vladimira Putina k Ukrajine došlo k určitému pokroku, ten však podľa jej názoru nie je dostačujúci na to, aby sa Rusko mohlo vrátiť do skupiny najvyspelejších krajín sveta.

Johnson svoj odmietavý postoj voči členstvu Moskvy v tejto skupine podporil najmä odkazmi na provokatívne správanie Ruska vo svete, pričom poukázal špecificky na otrávenie bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije v Británii v roku 2018.

Toto vyhlásenie prišlo len deň po tom, ako americký prezident Donald Trump povedal, že Rusku by malo byť umožnené sa do skupiny vrátiť.

„Myslím si, že by bolo vhodnejšie mať Rusko vnútri (skupiny). Určite by som znova rád videl skupinu G8,“ uviedol šéf Bieleho domu v utorok pred stretnutím s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom.

Členstvo Ruska v skupine G8 bolo pozastavené v marci 2014 v súvislosti s ruskou okupáciou Krymu.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Angela Merkelová #Donald Trump #Boris Johnson