Počasie komplikuje záchranu jaskyniarov

Počasie sťažuje prácu záchranárov, ktorí sa v poľských Tatrách od soboty snažia dostať k dvom speleológom, ktorí uviazli vo Veľkej snežnej jaskyni.

22.08.2019 17:35
debata

VIDEO: Pozrite sa do útrob jaskyne, ktorá je u našich severných susedov najdlhšia a najhlbšia. Záchranári zápasia s úzkymi priestormi, tmou, chladom – sú tam len 4 stupne, nedostatkom čerstvého vzduchu…

Video

Slovenskí záchranári sú už od stredy doma, pre Pravdu to potvrdil Jozef Janiga, riaditeľ horskej záchrannej služby. „S poľskými kolegami sme sa dohodli na odchode. Práce stále pokračujú, no na činnosti, ktoré sa momentálne v jaskyni vykonávajú, si vystačia sami. Sme však stále v pohotovosti,“ dodal Janiga. Pri záchrannej akcii pomáhalo 13 Slovákov, medzi nimi boli aj pyrotechnici.

V stredu v Tatrách začalo fúkať, takže záchranári nemohli na prepravu použiť vrtuľník. Vo štvrtok popoludní oblasť zasiahla silná búrka a podľa predpovedí na najbližšie dni sa má počasie ešte zhoršiť. A to ešte viac sťažuje postup záchranárov, veď speleológov v hĺbke jaskyne uväznila práve voda.

Podľa Jana Krysztofa, náčelníka poľských záchranárov, by nemali byť od stratených jaskyniarov veľmi ďaleko. Pracujú však vo veľmi stiesnených podmienkach, preto sa snažia rozšíriť chodby pomocou výbušnín. Krysztof potvrdil, že riziko podchladenia je veľké, vnútri jaskyne sú len 4 stupne, a je dosť možné, že Poliaci sú mŕtvi.

Posledný kontakt s jaskyniarmi zaznamenali ich kolegovia v sobotu nadránom. Veľká snežná jaskyňa je najhlbšia a najdlhšia tatranská jaskyňa. Prístupná je len vycvičeným jaskyniarom. Poľská strana zatiaľ neuvádza podrobnosti o samotných speleológoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #speleológ #veľká snežná jaskyňa