Jaskyňa vydala prvé telo

Záchranná akcia vo Veľkej snežnej jaskyni v poľských Tatrách má smutný koniec. Telo jedného z hľadaných speleológov už našli, aj o druhom predpokladajú, že si ho jaskyňa vzala.

23.08.2019 06:27 , aktualizované: 17:55
Poľsko / jaskyňa / záchranári / Foto: ,
Jeden z predstaviteľov poľskej Tatranskej dobrovoľníckej záchrannej služby ukazuje fotografie zo záchrannej operácie dvoch speleológov, ktorí uviazli vo Veľkej snežnej jaskyni v Západných Tatrách.
debata (9)

Od soboty desiatky záchranárov z Poľska a Slovenska pátrali v útrobách najhlbšej a najdlhšej poľskej jaskyne po dvoch stratených speleológoch. Posledná nádej zhasla vo štvrtok popoludní. V jednej z rúr jaskyne totiž našli telo prvého strateného. Záchranári dospeli k záveru, že prežiť nemohol ani jeho kolega. Pátranie prerušili a časť záchranárov stiahli. Úlohu je teraz vytiahnuť telá jaskyniarov, to však môže trvať niekoľko dní až týždňov.

Aby sa záchranári dostali k telu, musia rozšíriť úzku chodbu. „Čo sa týka možných príčin smrti, predpokladajú sa dve hypotézy – podchladenie alebo utopenie,“ citovala šéfa poľskej záchrannej služby Jana Krzysztofa webová stránka portaltatrzanski. Mužov totiž v sobotu nadránom v jaskynných chodbách uväznila voda, za tridsať minút stúpla tak, že sa nemohli dostať von. Kým do štvrtka bola nádej, že sa kdesi ukryli, teraz sa špekuluje, že voda zaliala celú chodbu a nedala im šancu.

Veľkú snežnú jaskyňu tvorí komplex piatich jaskýň, dĺžka chodieb presahuje 24 kilometrov. Speleológovia sa nachádzali v hĺbke približne 500 metrov od úrovne vchodu a predpokladá sa, že chodba bola zatopená v dôsledku prívalového dažďa. Štyrom sa podarilo uniknúť, dvoch si jaskyňa vzala.

Pri záchranných prácach asistovali aj trinásti slovenskí záchranári a pyrotechnici, ktorí boli po dohode s poľskými kolegami odvolaní a vrátili sa domov.


VIDEO: Pozrite sa do útrob jaskyne, ktorá je u našich severných susedov najdlhšia a najhlbšia. Záchranári zápasili s úzkymi priestormi, tmou, chladom – sú tam len 4 stupne, nedostatkom čerstvého vzduchu…

Video

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Tatry #jaskyniari #veľká snežná jaskyňa