Francúzsko je šokované pedofilným škandálom so stovkami detských obetí

Francúzsko stojí na prahu najväčšieho škandálu súvisiaceho so sexuálnym zneužívaním detí. Nálepky najznámejšieho pedofila v krajine sa zrejme nikdy nezbaví 68-ročný chirurg Joel Le Scouarnec z obce Jonzac v oblasti Charente Maritime na juhozápade krajiny, na brehoch Biskajského zálivu. Uviedla vo štvrtok belgická televízna stanica RTBF.

23.08.2019 07:01
debata (29)

Le Scouarnec bol predvolaný na súd, aby sa zodpovedal za pedofilné činy. Podľa dostupných údajov mal počas desiatok rokov sexuálne napadnúť desiatky detí. Doteraz bolo identifikovaných viac ako 200 obetí jeho aktivít.

Podľa RTBF Joel Le Scouarnec bol špecialistom na viscerálnu (brušnú) chirurgiu. V nemocnici v obci Jonzac pôsobil v rokoch 2008 až 2017, zároveň však prax vykonával aj v mnohých ďalších nemocniciach a klinikách vo viacerých oblastiach Francúzska.

Obvinený lekár po svojom zatknutí vyšetrovateľom podrobne porozprával, ako desiatky rokov zneužíval stovky detí – rozpamätať sa mu pomohli aj zápisky, ktoré si o svojej činnosti zapisoval do denníkov. Denníky boli objavené počas domovej prehliadky.

Zatknutý bol v máji 2017 pre štyri prípady znásilnenia a viaceré domnelé sexuálne útoky. Jedna z jeho posledných obetí mala len šesť rokov. V čase jeho zatknutia úrady ešte netušili, aký veľký bol rozsah jeho nelegálnej činnosti.

„Nájdeme tam rôzne scenáre, to znamená, jeho obnažené fotografie, s erekciou, s parochňami na hlave a tiež mnoho denníkov,“ uviedla Francesca Saltaová, právnička jednej z rodín, kde majú obeť pedofílie, s odkazom na bohatý nálezový materiál. V denníkoch, ktoré obsahujú aj rôzne kresby a opisy najhorších činov, bolo podľa vyšetrovateľov možné identifikovať viac ako 250 krstných mien zneužitých detí.

Jedna z obetí, ktorej meno polícia pred verejnosťou utajila, vyšetrovateľom priznala, že chirurg ju viackrát znásilnil krátko po operácii slepého čreva v nemocnici v Morbihane v regióne Bretónsko. Mala vtedy len desať rokov, bola internovaná sama na izbe a bez akejkoľvek možnosti sa brániť.

Chirurgov právnik Thibault Kurzawa upozornil, že jeho klient priznal, že v denníkoch sú určité „mimoriadne žalostné a poľutovaniahodné pasáže“, mnohé z nich však majú byť iba opisy sexuálnych fantázií a nie záznam skutočných udalostí.

Obvinený chirurg je momentálne zadržiavaný vo väzení Des Saintes v meste Bordeaux, kde pobudne až do konania súdneho procesu, ktorý by sa mal konať na prelome rokov 2019–2020. Dovtedy chcú úrady zozbierať čo najviac svedectiev od jeho obetí. Le Scouarnec čelí obvineniam za činy znásilnenia a sexuálneho násilia, obnažovania sa a šírenia detských pornografických obrázkov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #sexuálne zneužívanie detí #Joel Le Scouarnec