Požiare brazílskeho pralesa sú hrozbou pre celú planétu, tvrdí fínsky premiér

Fínsky premiér Antti Rinne v piatok vyhlásil, že rozsiahle lesné požiare v Brazílii sú "hrozbou pre celú planétu", a nie iba pre samotnú Brazíliu. Fínsko momentálne zastáva rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie.

23.08.2019 07:21 , aktualizované: 17:00
BRAZIL-ENVIRONMENT/WILDFIRES Foto: ,
Satelitná snímka horiaceho Amazonského pralesa z 15. augusta 2019.
debata (5)

„Je evidentné, že pokiaľ ide o klimatické zmeny, svet nedokáže vydržať takéto požiare,“ uviedol Rinne vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA. Premiér dodal, že kontaktoval Európsku komisiu a očakáva, že Únia bude v tejto veci konať.

„O Brazílii budeme tiež diskutovať v rámci Európskej rady. Musíme zistiť, či Európania môžu Brazílii niečo ponúknuť ako pomoc pri prevencii takéhoto typu požiaru v budúcnosti,“ doplnil fínsky ministerský predseda.

Zdôrazňujúc význam brazílskych dažďových pralesov pre celosvetové podnebie, Rinne ďalej uviedol, že je „skutočne znepokojený prístupom, ktorý si Brazília – ako sa zdá – osvojila v súvislosti s vlastnými lesmi“. Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vo štvrtok odmietol rady zo zahraničia týkajúce sa zúriacich požiarov v amazonskej oblasti.

Environmentálni aktivisti v piatok búrlivo demonštrovali pred budovou brazílskeho veľvyslanectva v Londýne, vyzývajúc Bolsonara, aby urobil viac pre riešenie vzniknutej situácie. Protestujúci rozvinuli transparenty so sloganmi ako „Zastavte ničenie!“ alebo „Zachráňte našu planétu!“ informuje tlačová agentúra AFP.

V holandskom Amsterdame niekoľko stoviek aktivistov vyjadrilo svoj postoj tým, že si ľahlo na námestí v strede mesta v rámci „Piatkov za budúcnosť“ – environmentálneho protestného hnutia, ktoré iniciovala mladá švédska aktivistka Greta Thunbergová.

V írskom hlavnom meste Dublin medzitým aktivisti z nátlakovej skupiny Extinction Rebellion obsadili vstupnú halu budovy, kde sídli brazílska ambasáda. Protesty proti požiarom sú plánované aj v ďalších európskych mestách vrátane Lisabonu, Berlína, Madridu, Barcelony a Turína.

Podľa oficiálnych údajov bolo počas prvých ôsmich mesiacov tohto roka zaznamenaných v Brazílii 73-tisíc lesných požiarov – najviac od roku 2013. Väčšina z nich zúrila v amazonskej oblasti.

Štáty skupiny G7 už pracujú na „konkrétnych opatreniach“, ktoré chcú oznámiť na summite vo francúzskom Biarritzi v reakcii na amazonské požiare. Podľa AFP to v piatok uviedol pod podmienkou zachovania anonymity asistent francúzskeho prezidenta.

Bolsonaro kritizoval Macronov návrh riešiť požiare v Brazílii na summite G7

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro kritizoval vo štvrtok na Twitteri návrh svojho francúzskeho náprotivku Emmanuela Macrona, aby sa o ničivých požiaroch v amazonskom dažďovom pralese diskutovalo na víkendovom summite G7. Píše o tom v noci na piatok agentúra AFP.

Podľa Bolsonara „návrh francúzskeho prezidenta, aby sa o problémoch Amazónie diskutovalo na summite G7 bez účasti krajín tohto regiónu“, vyjadruje, že Macron má „koloniálnu mentalitu, nevhodnú v 21. storočí“.

Bolsonaro zároveň Macrona obvinil, že tento problém týkajúci sa Brazílie a ďalších krajín v regióne využíva pre svoje osobné politické ciele.

Macron v stredu uviedol, že požiare v amazonskom dažďovom pralese predstavujú „medzinárodnú krízu“, ktorej riešenie by malo byť najvyššou prioritou na víkendovom summite krajín G7, ktorý sa v sobotu začína vo francúzskom letovisku Biarritz.

„Náš dom je v plameňoch. Doslova. Amazonský dažďový prales, pľúca našej planéty, ktoré produkujú 20 percent svetového kyslíka, horí,“ napísal Macron na Twitteri.

Bolsonaro v súvislosti s tým poznamenal, že francúzsky prezident zverejnil fotografiu požiaru v Amazónii, ktorá má už najmenej 16 rokov, a ktorá sa v súvislosti s lesnými požiarmi v Brazílii v posledných dňoch často objavovala na sociálnych sieťach.

Generálny tajomník OSN António Guterres taktiež vyjadril znepokojenie nad požiarmi v amazonskom pralese. „Uprostred globálnej klimatickej krízy si nemôžeme dovoliť ďalšie ničenie hlavného zdroja kyslíka a biodiverzity,“ uviedol na Twitteri s tým, že Amazóniu je potrebné chrániť.

Brazílsky prezident je terčom kritiky za svoj postoj voči ochrane životného prostredia. Pred ekologickými záujmami a ochranou dažďového pralesa totiž uprednostňuje aktivity farmárov či baníkov.

Ako informovala agentúra Reuters, Bolsonaro vo svojom štvrtkovom video vyhlásení na Facebooku vôbec prvýkrát pripustil, že za požiare v regióne môžu byť zodpovední aj farmári.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Emmanuel Macron #Amazónsky prales #Jair Bolsonaro