Sýrska armáda dobyla územie na severe provincie Hamá

Sýrska armáda dobyla z rúk povstalcov ďalšie územie na severozápade krajiny, ktoré je poslednou väčšou povstaleckou oblasťou, ktoré vláda nedostala od vypuknutia občianskej vojny pred ôsmimi rokmi späť pod kontrolu. Na hraniciach provincií Hamá a Idlib sa dnes do zovretia vládnych jednotiek podporovaných Ruskom dostalo aj turecké pozorovateľské stanovište. Informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrsku štátnu televíziu a opozičnú organizáciu SOHR, ktorá dianie v Sýrii monitoruje z Británie.

23.08.2019 11:14 , aktualizované: 14:47
sýria, vojaci, zbraň Foto: ,
Sýrski vojaci.
debata (47)

Ofenzívu na severozápade Sýrie v provincii Idlib a okolí začala sýrska armáda tento rok v apríli. Do tohto regiónu sa v predchádzajúcich rokoch uchyľovali povstalci aj radikáli z ostatných častí Sýrie po tom, čo vláda sýrskeho prezident Assada dostávala späť pod svoju kontrolu územia stratené v občianskej vojne, ktorá vypukla v roku 2011.

V posledných dňoch dobyla sýrska armáda v dôsledku intenzívnych leteckých útokov a delostreleckej paľby územia na juhu provincie Idlib a na severe susednej provincie Hamá. Na juhu provincie Idlib ovládla i mesto Chán Šajchún, ktoré sa po vypuknutí vojny v Sýrii dostalo najprv do rúk povstalcov a od roku 2014 ho ovládali džihádisti (skupina Haját Tahrír aš-Šám, HTS). Armáda dostala v oblasti pod kontrolu tiež hlavné cestné spojenie medzi severom Sýrie a Damaskom.

Vo štvrtok sýrska agentúra SANA oznámila, že vládne jednotky otvorili koridor pre tých, ktorí chcú z územia ovládanom radikálmi odísť. Armáda zaistí odchádzajúcim podľa SANA prístrešie, jedlo a zdravotnú starostlivosť. Od vypuknutia ofenzívy v oblasti Idlib tento rok v apríli si tam boje podľa mimovládnych organizácií vyžiadali životy asi 900 civilistov a pol milióna ľudí pred bojmi z oblasti utieklo.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes podľa agentúry Anadolu telefonicky hovoril so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Vyjadril obavu, že ofenzíva sýrskej armády spôsobí humanitárnu krízu a „veľmi vážne“ ohrozí bezpečnosť Turecka. Podľa neho útok taktiež porušuje prímerie v Idlibe, na ktorom sa Ankara a Moskva dohodli vlani v septembri.

Šéf tureckej diplomacie Mevlut Çavuşoglu dnes podľa agentúry AFP vyhlásil, že tureckí vojaci neopustia pozorovacie stanovište v provincii Idlib, ktoré sa dostalo do zovretia. „Nie sme tam preto, že nemôžeme odísť, ale preto, že odísť nechceme,“ povedal s tým, že vojaci nie sú v „obkľúčení“.

Turecko sa v sýrskej občianskej vojne angažuje už od roku 2011. Najprv cvičilo a materiálne podporovalo niektorých povstalcov, prvú priamu vojenskú intervenciu do Sýrie podnikla Ankara v lete 2016. Desiatku vojenských stanovíšť na severozápade Sýrie zriadilo Turecko po minuloročnej dohode s Ruskom, ktorá mala v oblasti vytvoriť demilitarizova­nú zónu.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #vojna v Sýrii